U Beogradu u toku predistražni postupak zbog ubistva Olivera Ivanovića

Mesto ubistva Olivera Ivanovića (Foto> Kim arhiva)
Mesto ubistva Olivera Ivanovića (Foto> Kim arhiva)

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu saopštilo je da je i dalje u toku predistražni postupak zbog ubistva Olivera Ivanovića i da su svi podaci pod oznakom tajnosti, preneo je Insajder.

Tužilaštvo je u odgovoru za Insajder ponovilo da je na dan ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018, pokrenut predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca. Postupak je još u toku.

Na pitanje da li postoji saradnja Tužilaštva sa kosovskim organima, saopšteno je da je Javno tužilaštvo u Beogradu u više navrata dostavljalo obaveštenja i dokaze kosovskim organim. Dok su, stoji u odgovoru, „navedeni organi dostavili samo manji i očigledno selektovani broj dokaza“.

Naglašeno je da se svi podaci iz postupka o ubistvu Olivera Ivanović, nalaze pod oznakom stepena tajnosti „strogo poverljivo“. Detalji ne mogu biti dostupni javnosti.

Osnovni sud u Prištini saopštio je da će u petak, 28. juna objaviti presude optuženima za pomaganje u ubistvu Ivanovića. Optuženi su Silvana Arsović, Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.  Oni se brane sa slobode.

Prethodno je Specijalno tužilaštvo u Prištini odustalo od krivičnog gonjenja Radeta Basare zbog nedostatka dokaza.

Specijalni tužilac Burim Ćerkini naveo je da nakon ocene svih materijalnih dokaza nije dokazano da u optužbama protiv Radeta Basare postoje krivična dela za koje se tereti.

Kao vođe kriminalne grupe osumnjičene za umešanost u ubistvo Ivanovića označeni su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, kao i Željko Bojić. Međutim, protiv njih se ne vodi postupak, jer nisu dostupni kosovskim pravosudnim organima.

Sudski postupak u Prištini počeo je u julu 2021. godine, a optužnica je više puta menjana.