Rašić: Ponoviće iste stavove, manje-više i iste floskule

Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak (Foto: Kim)
“Srž daljeg napretka u dijalogu je spoznaja da je premijer Kurti dao izjavu da koncept Statuta ZSO kao koncept prihvaćen, ne kao kao takav, jer to je različiti modalitet u tehničkom smislu, ali okvir, pojam i politička ideja koja je nametnuta i postoji od 2015. ili 2016. godine je prihvaćena”, kaže Nenad Rašić, ministar u Vladi Kosova.

Kaže da od današnje runde dijaloga na kojoj učestvuju premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije ne očekuje mnogo, osim da će ponoviti svoje stavove.

“Verovatno će ponoviti stavove i jedna i druga strana, odnosno premijer Kurti i predsednik Vučić koji će posle jedne kraće pauze započeti jednu fazu gde će se ponavljati manje-više iste čak i foskule. Smatram da je srž daljeg napretka, spoznaja da je premijer Kurti generalno dao izjavu da koncept statuta kao koncept prihvaćen, ne kao kao takav jer to je različiti modalitet u tehničkom smislu, ali okvir, pojam i politička ideja koja je nametnuta i postoji tu od 2015. ili 2016. godine da je prihvaćena i da na modelitetima mora da se radi, ali da je kao ideja prihvaćena”.

On smatra da je ta ideja dobrodošla u paketu svih postignutih sporazuma.

“Moje je mišljenje da zbog toga da treba ići u paketu i implementacija u potpunosti i kada bude bila primena da uz predloge koji mogu da znači za Statut ili nešto drugo da budu usvojene kao paket i samim tim implementirane, to je moja poruka koju bih voleo da znaju građani, jer doći će vreme kada će vam neko samo baciti u ruke i reći “evo to vam je to, vi se snalazite”.  Ne smemo to da dozvolimo, moramo malo da se pitamo za svoj život”, kaže on u izjavi za Radio Kim.

Zato je, napominje, važno da Srbi budu deo sazivu skupštine i Vlade.  “Koliko god da je Kosovo malo ono je najbolja scena za vaše političko postojanje, pa makar se ne slagali, ali dođite jer to je mesto gde vas čuje celo Kosovo, a ne da idete po tamo nekim šuš-muš svetkovinama i da kažete ‘nema potrebe mi da pričamo sve je rekao naš predsednik’ – Ma vidi boga ti, e boga mi ne zna taj predsednik ništa”, kaže Rašić.

Rašić objašnjava da je njegova izjava o učestvovanju u izradi Statuta za ZSO pogrešno preneta od strane medija.

“Na pitanje ‘da li ste spremni da učestvujete u izobilju’- ja sam rekao, da se razumemo, ja sam ozbiljan u svom poslu i volelo bih da do toga ni na koji način ne dođe, zbog toga što bi neko trebao da preuzme obaveze za sva ona brljanja koja su ovi (Srpska lista) imali 12 godina. Ja bih nevoljno tako nešto prihvatio i radio ako bi premijer to tražio od mene. Naravno da bih bio obavezan da prihvatim”.

Kako god da je izvaja preneta, ona je izazvala negativne reakcije od strane direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i Srpske liste, te se postavilo pitanje o moralu i kredibilitetu Rašića.

“Ja sa tim ljudima očigledno ne pričam istim jezikom. Prvo bih morao da ih upitam ‘Šta nam pobogu ovo učiniste ovih 12 godina, što rasturiste sve? Što ste uništili sve što ste dohvaliti’? Rasterali ste trećinu stanovništrva i sistemski radite da rasterate i to nas je ostalo. Mlade ste već iselili. Vi ste najogovorniji na svaki način za sve što nam se dešava. Na sve to imate 12 godina brljanja u pregovorima gde jednu pozitivnu stvar niste uradili. Kada je reč o moralnoj kredibilnosti, molim vas ne pričajte vi o moralu, pogledajte prvo u Rečnik stranih izraza pa ih koristite, jer vi ne znate ni šta je moral, ni kredibilnost”, kaže Rašić.