Borelj: Doći će neki drugi ljudi, ali obaveze preuzete u dijalogu ostaju

„Ono što je do sada dogovoreno, mora biti implementirano. Implementacija je ključna reč i danas ćemo raditi na konkretnim sledećim koracima u implementaciji, prevazilaženju svakodnevne krize i punom angažovanju u procesu normalizacije“, kazao je danas visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Visoki predstavnik EU  za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Džozep Borelj, održao je brifing za medije uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Iako su sastanci najavljeni nešto ranije danas, Borelj se sastao oko 16 časova sa kosovskim premijerom, a potom i sa predsednikom Srbije.

Nakon toga, uslediće trilaterala u 18 časova. Najavljena je i konferencija za medije, gde će se prisutnima, kako je navedeno – ponovo obratiti Borelj.

Ipak, u susret novim sastancima, Borelj je prethodno sažeo sastanke Vučića i Kurtija koji su se dogodili tokom protekle godine.

„Mi smo se sreli nekoliko puta tokom prošle godine, u nekim slučajevima diskusija je bila intenzivna. Skoro na svakim našim sastancima u oktobru, septembru, maju, junu bili smo fokusirani na upravljanje krizom – krizom za krizom“.

Zabeležen je bio, kaže Borelj, manjak komunikacije, manjak progresa, manjak implementacije, manjak volje da se da se nađe konsenzus.

Ipak, uprkos tome, dijalog je, kaže, doneo i mnogo uspeha, što je, kako objašnjava, često ostalo neprimećeno. Danas se nada boljem:

„Nadamo se da ćemo završiti sa drugačijom porukom“.

Važno je, kaže, da se vidi kako Vučić i Kurti vide budućnost dijaloga.

„Veoma je važno za nas da imamo razumevanje kako dve strane vide budućnost fasilitacije dijaloga, kako strane žele da nastave ovaj rad“.

Doći će drugi ljudi, ali obaveze ostaju

Razgovaće se i o tome šta se postiglo u dijalogu od trajanja njihovih mandata od 2019. godine.

Iako se i Borelju i Lajčaku mandat bliži kraju, ovaj visoki zvaničnik kaže da se politika EU prema odnosima Beograda i Prištine – neće promeniti.

„Za nekoliko meseci, biće tu drugačiji ljudi, druga imena na našim poslovima, ali dogovori, zaključi, i očekivanja EU se neće promeniti“.

Vučić nije optimističan

Ipak, za raziku od Borelja, Vučić danas iz Brisela, uoči ovih sastanaka, nije bio optimističan. On od sastanka sa Kurtijem ne očekuje „ništa“, sem „mučenja sa Kurtijem“.

„Od sastanka sa Kurtijem ne očekujem ništa. Očekujem da malo drami i viče, dok mu ne kažem da se malo zaustavi kao i obično. I to tako bude, i to je to. Onda će on opet da izađe i da kaže ‘mali Putin’ je ne znam šta govorio i radio. Baš kao i uvek, ništa posebno“, kazao je Vučić uoči novog sastanka.

Ipak, pohvalio je Boreljov i Lajčakov rad, kazavši da obojica, rade u teškim okolnostima jer imaju nekoga ko „mnogo mrzi Srbe“.

Kosovski premijer se danas nije oglašavao.