U sklopu Rajske banje otvorena – Pošta Kosova

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Nešto više od sedam meseci od kada je kosovska Agencija za privatizaciju uzela pod kontrolu zdravstveno-turistički kompleks „Rajska banja“ – pre oko mesec dana u delu gde je nekada bio hotel i restoran, na prizemlju se zažutela filijala kosovske Pošte.

Jedno od omiljenih odmarališta, kao i jedino banjsko lečilište na Severu, plombirala je ova Agencija u decembru prošle godine, nepuna tri meseca od sukoba u istom mestu – selu Banjska.

Zapravo, od tog 24. septembra kompleks i nije bio u funkciji. Policija koja ga je obezbeđivala u njemu je u više navrata vršila pretrese, zaplenivši i oružje.

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP), već se znalo prvog dana, u zakup ga je policiji i dala, odnosno kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sa druge strane, takođe KAP potvrdio je da se radi o objektu u vlasništvu Trepče. U pitanju je Trepča standard, čiji je objekat, kako navodi KAP, bio renoviran bez prethodne dozvole ove agencije.

Kad Đurić najavi „novu eru“

Inače, objekat „Rajska banja“ gradio se četiri godine fondovima Republike Srbije.

Gradnja objekta započela je 2015. godine a otvoren je 2019. Prema ranijim potvrdama srpskih institucija, objekat Garni SPA hotela površine 1227 metara kvadratnih smeštajnog je kapaciteta u formi četiri apartmana i jedanaest dvokrevetnih soba, uz prateće sadržaje (hol, recepcija, lobi, restoran, prihvatna kuhinja, sanitarni blok, vertikalna i horizontalna komunikacija, tehnički prostor).

Vrednost projekta je bila najavljena oko 121 miliona dinara, potvrdio je tada predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević. Novoizgrađeni kompleks nekadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, tada je ocenio kao „novu eru“ za čitav Banjski kraj u turističkom i privrednom smislu.

Izuzev reakcije direktora Kancelarije za KiM u danu kada su na kompleksu promenjene brave, ali i izjave srpskog predsednika, dva dana kasnije, da će „opstati Srbi i sačuvati svoju imovinu, svoj kapital i svoju zemlju“, sve do danas nije poznato da li je srpska strana preduzela bilo kakav konkretan korak za povratak imovine u koji je uložila milione.

Nova ponuda

U danima kada bi se, godinama unazad, letnja kupališna sezona ovog jedinog odmarališta tog tipa za Srbe na Severu Kosova zvanično otvarala, jedino što se meštanima ove sezone može otvoriti su žuta vrata Pošte Kosova.

Smeštena je na prizemlju dela kompleksa gde je bio hotel i restoran, preko puta objekta sa bazenima i spa.

Za račune, kazne, poreze…

Kada smo u 16h obišli nekadašnju Rajsku banju, radno vreme je za ovu poštansku postaju Kosova očigledno već bilo završeno, ali smo tu, očekivano, zatekli specijalce.

Dali su nam flajere da saznamo više o uslugama koje ova pošta vrši. Domaći saobraćaj, međunarodni, ostale poštanske usluge van područja univerzalnih usluga, dodatne poštanske usluge, ostale poštanske usluge….

„Plati račune u pošti“ je prvo na šta nailazite na ulazu nekadašnje turističke organizacije opštine Zvečan, nekadašnjeg hotela „Rajska banja“. Prvo na albanskom, pa na srpskom.

Na žutoj podlozi izlistane su i ostale usluge koje Pošta nudi za uplatu: registracija vozila, računi za struju, računi za vodu, saobraćajne kazne, vozačke dozvole, lična dokumenta, porez na imovinu, sudske takse i za razne licence…

Višenamenski objekat: U ovom je objektu održan i referendum za smenu albanskih gradonačelnika koji su na vlasti ostali i posle njega. Tu je i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani proslavio zimus Novu godinu sa specijalcima uz roštilj. Pre toga, u sklopu kompleksa, Kosovska policija saopštila je da je pronašla i oružje u septembru prošle godine, neposredno nakon oružanog sukoba. Svojevremeno preko ovog objekta nekada je visio višemetarski transparent sa likom predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, tada i sada, Ivana Todosijevića, sa porukom: Svi smo mi Todosijević“. 

Pred kamere ljudi neće, ali nezvanično saznajemo da je Pošta Kosova u selu već oko tri nedelje.

„Čuo sam, nit’ sam bio, nit’ mi njihove usluge trebaju“, kazao nam je jedan od prolaznika danas.

KoSSev portal se ranije danas upitom obratio Pošti Kosova, sa pitanjima o tome kako su njima i od koga date prostorije plombiranog kompleksa Rajska Banja. Do objavljivanja ove vesti, oni nam nisu odgovorili.