Reakcije na zabranu festivala – od osuda do podrške; Deo učesnika sa Kosova se vraća, ostali su u Beogradu

Prekid javnog okupljanja „Mirdita, dobar dan“ nakon naredbe MUP-a, izazvao je brojne reakcije od onih koji osuđuju zabranu do onih koji podržavaju takvu odluku.

Osnivačica nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je danas da su se zabranom festivala „Mirdita, dobar dan“, Srbija i njene institucije „svrstale uz huligane i najcrnji etno nacionalistički mrak“.

“Više se u Srbiji ne može organizovati debata o pomirenju, a ni protest protiv glorifikacije ratnih zločinaca. Crna rupa“, napisala je Kandić na društvenoj mreži Iks (X).

„Slobode, laku noć“

Nevladina organizacija Crta na Iksu je ocenila da država od 2014. godine, „nije pokazivala ovoliko neprijateljstvo prema festivalu“.

„Umesto ‘Mirdita, dobar dan’, vlast nam poručuje ‘Slobode, laku noć’. Nikada od 2014. država nije pokazivala ovoliko neprijateljstvo prema ovom festivalu. Retorsko je pitanje da li će se zaustaviti samo na jednom festivalu“, naveli su iz Crte.

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, advokat Aleksandar Olenik kratko je prokomentarisao na Iksu da je „Vučićeva Srbija i zvanično u rukama huligana“.

„I mi u njoj“, dodao je Olenik.

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova hitno povuče „sramnu naredbu“ o zabrani tog festivala, omoguće njegovo održavanje i garantuju bezbednost svih učesnika i posetilaca.

„PSG smatra da je za nebezbednost učesnika direktno odgovorna Vlada Srbije čiji ministri Aleksandar Vulin, Milica Đurđević Stamenkovski, Ivica Dačić i drugi, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem su imali nedopustive izjave kojima su dovodili u pitanje motive organizatora i optuživali ih za izdaju nacionalnih interesa u najgorem neofašističkom maniru“, navodi se u saopštenju te stranke.

„Srbi imaju svoje dostojanstvo i jasnu granicu između tolerancije i mazohizma“

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je to Ministarstvo donelo naredbu da se prekine godišnji festival „Mirdita, dobar dan“ koji je priređen u Dorćol placu u Beogradu.

Dačić je u saopštenju naveo da je ta naredba doneta „zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozdravila je danas otkazivanje festivala „Mirdita, dobar dan“, navodeći da narod u Srbiji „ima svoje dostojanstvo i jasnu granicu između tolerancije i mazohizma“.

“Mirdita, laku noć. Ovaj narod ima svoje dostojanstvo i jasnu granicu između tolerancije i mazohizma. Tuđe poštujemo, svoje ne damo“, napisala je Đurđević Stamenkovski na Instagramu.

Deo učesnika sa Kosova se vraća, ostali su u Beogradu i dalje

Sekretar Kancelarije za vezu Prištine sa Beogradom, Fatmir Hadžoli (Haxholli), saopštio je u međuvremenu da je u Beogradu ostalo 16 učesnika festivala sa Kosova, a da se njih 20 autobusom vraća na Kosovo.

„Sve dok se broj huligana može povećati, treba preduzeti sve mere da im se obezbedi utočište!“, naveo je Hadžoli, prenosi Gazeta Express.

On smatra da otkazivanje festivala „pokazuje nervozu i nestrpljenje Srbije prema bilo kakvoj inicijativi zbog distancirnja od svoje zločinačke prošlosti“.

„To se posebno odnosi na završetak Vučićevih igara, koje više ne ‘piju’ vodu u Briselu, kao što nisu pile ni sinoć“, poručio je.

Festival „Mirdita, dobar dan“ trebalo je da se održi od 27. do 29. juna u Beogradu, a ispred Dorćol placa, gde je festival trebalo da bude održan, danas se okupilo pedesetak mladića koji su sprečavali ulazak u taj prostor, dok je policija blokirala prilaznu ulicu.