Danas je Vidovdan, upisan i novi istorijski datum

Gazimestan na Vidovdan/KoSSev

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – Vidovdan. Vidovdan je, istovremeno, jedan od ključnih datuma kada je u pitanju srpska istorija, uključujući i onu najsavremeniju.

Liturgija povodom 635. godišnjice Kosovske bitke jutros je služena u manastiru Gračanica, u prisustvu većeg broja vernika.

Vidovdanski kolač prelomljen je u porti nakon liturgije, a na istom mestu je započeta dodela medalja „Majka devet Jugovića“. Svake godine odaje se priznanje ženama sa više dece.

Parastos na Gazimestanu održaće se u 13 časova, kao i ranijih godina, sa izuzetkom prošle, kada je Eparhija raško-prizrenska odlučila da pomen kosovskim junacima služi u manastiru Gračanica usled tada još jedne krizne situacije. Parastos je prošle godine u Gračanici služio patrijarh srpski Porfirije.

Prvi posetioci pristižu
Gazimestan na Vidovdan/KoSSev

Posetioci već uveliko pristižu na Gazimestan. Postavljena je bina i ozvučenje. Kompleks kao i svake godine vidljivo obezbeđuju redovne jedinice Kosovske policije, a van kompleksa je prisutna i interventna jedinica, kao i KFOR.

Za razliku od prošle godine, duž puta Mitrovica – Gazimestan, uočili smo manje policijsko prisustvo u odnosu na prošlu godinu.

Na samom ulazu u istorijski kompleks policija kontroliše svakog posetioca, proverom stvari u njihovim torbama. Od muškaraca se traži da podignu majce.

Posetiocima se dele odštampana pravila ponašanja.

Na lošem srpskom jeziku Kosovska policija je u njima praktično saopštila da se nada da će obeleževanje Vidovdana proteći mirno, te da oni neće tolerisati „provokativna i nasilna dela, vandalizam ili uništavanje i ranje koje podstiču međunacionalnu mržnju“.

Istovremeno, obećavaju zaštitu ukoliko neko od posetioca oseti za istom.

U Gračanici nove srpske zastave, na Severu ostaci

U večernjim časovima u porti manastira Gračanica u 19 sati će biti izvedena dečja predstava, pozorišta za decu iz Subotice, a u 20 časova baletska škola u Domu kulture Gračanica održaće koncert.

Nije poznato da li je patrijarh Porfirije poželeo da na Kosovo dođe i ove, ali je Vidovdan sa Srbima na Kosovu imao nameru da proslavi direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kome to kosovske vlasti ipak nisu dozvolile.

U Gračanici su uoči Vidovdana srpske zastave zamenjene novim, za razliku od trobojki u severnom delu Mitrovice, koje duž grada na banderama vise pocepane i izbledele.

Takođe, izostaju informacije za javnost o tome da li se išta od manifestacija planira u Mitrovici, ili u nekoj drugoj opštini na Severu Kosova.

Centralna državna manifestacija u Kruševcu

Vidovdan će se danas obeležiti i u više gradova i opština u centralnoj Srbiji.

Centralna državna manifestacija započeta je parastosom knezu Lazaru i kosovskim junacima u manastiru Ravanica, kojoj je prisustvovao srpski premijer, Miloš Vučević.

Održana je i svečana sednica vlade Srbije u Kruševcu, a planiran je i prikaz naoružanja i opreme Vojske Srbije na Trgu kosovskih junaka.

Na Vidovdan i presuda za ubistvo Olivera Ivanovića

Vidovdan je na Kosovu danas dobio još jedan istorijski datum – izrečena je presuda optuženima u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Četvorica optuženih Srba dobila su ukupno 22 godina zatvora.

Optužnica koja je tri puta menjana, nije obuhvatila nalogodavce i izvršioce, a tok suđenja, pored penzionisanja glavnog tužioca, obeležilo je povlačenje svedoka i odbrana optuženih.

Ivanović je bio najznačajniji i najpoznatiji lider Srba sa Kosova od 1999. godine. Ubijen je 16. januara 2018. sa šest hitaca u leđa, pri neposrednom ulasku u prostorije Građanske inicijative kojom je rukovodio, a koja je uoči njegove smrti bila na putu da se na Kosovu registruje kao stranka.

Prostorije koje je koristio od 1999. godine sada su ispražnjene. Kuća je prodata privatizacijom Burimu Fazljijuu, koji će na tom mestu, najave su, navodno podići stambenu zgradu.

Fizički trag o Oliveru Ivanoviću je samo preostala spomen ploča, koja još uvek stoji ispred kapije ove kuće.

Odakle Vidovdan?

U starim crkvenim kalendarima na 28. jun praznovali su se sveti Vid i prorok Amos. Kult svetog mučenika Vida (ili Vita) rasprostranjen je i na istoku i na zapadu. Otuda u narodu odomaćen naziv Vidovdan.

Bio je rodom sa Sicilije, živeo je u vreme cara Dioklecijana. Postradao je kao dečak za ime Hristovo. Poštovan je među Slovenima, a jedna ruka mu se nalazi u Pragu. Na Zapadu su ga za svog zaštitnika uzeli lekari, kotlari, pivari, glumci, gluvonemi.

Vidovdan u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja.

Pored epske Kosovske bitke, više je drugih ključnih događaja po srpski narod i državu, u starijoj, ali i novijoj istoriji koji su se odigrali na 28. jun.