Vasić najavio žalbu Apelacionom sudu, odbrana Arsovićeve zadovoljna presudom

Izricanje presude u slučaju ubistva Olivera Ivanovića u Osnovnom sudu u Prištini (Foto: Kim)
Odbrana Dragiše Markovića osuđenog na četiri godine zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja najavila je žalbu na presudu Osnovnog suda. Jovana Filipović, advokatica Silvane Arsović oslobođene optužbi, zadovoljna je izrečenom presudom.

Osnovni sud u Prištini osudio je Marka Rošića na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra, Nedeljko Spasojević osuđen je na četiri godine i šest meseci zatvorske kazne i 4.500 evra. Dragiša Marković je oslobođen optužbi za krično delo zloupotreba službenog položaja, ali je osuđen za nedozvoljeno posedovanje, upotrebu i kontrolu oružja na četiri godine zatvora. Za isto krivično delo osuđen je i Žarko Jovanović, kaznom zatvora od četiri godine i novčanom kaznom. Vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru osuđenima će im biti uračunato u kaznu.

Silvana Arsović oslobođena je otpužbi.

Izricanju presude u Osnovnom sudu u Prištini nisu prisustvovali optuženi, već smo njihovi branioci.

Vasić: Marković osuđen bez dokaza

“U odnosu na mog klijenta (Dragišu Markovića) za prvu tačku za koju je optužen sud ga je oslobodio odgovornosti. U tom smislu, tim delom presude smo zadovoljni. To što je osuđen za zloupotrebu službenog položaja mislim da je učinjeno bez dokaza koji to potvrđuju. Na Apelacionom sudu ćemo pokušati da tu presudu osporimo. Mislim da su kazne drakonske, ali sudsko veće je tako odlučilo. Ovo je samo prvi deo postupka. Drugi deo će biti pred Apelacionim sudom gde sam siguran da će Dragiša biti oslobođen”, rekao je advokat Dejan A. Vasić.

On podseća da su u slučaju ubistva Olivera Ivanovića podignute tri optužnice. Ona po kojoj je tekao sudski proces bi, prema njegovom mišljenju, trebala da bude odbačena jer je podneta van roka.

“Ovo što je danas presuđeno nije krajnji ishod ovog postupka. Ovaj predmet treba da prođe drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom koji će reći svoju konačnu odluku. Mislim da je, ne bih da se mešam, ali mislim da je deo koji se odnosi na Rošića nije korektan. S druge strane, smatram da je sud postupio hrabro, oslobodio Silavnu Arsović, naravno zahvaljujući odličnoj odbrani njenih branioca”, zaključio je Vasić.

Odbrana Silvane Arsović zadovoljna presudom

“Smatramo da je ista doneta pravedno i pravično i u skladu sa zakonom. Moramo da napomenemo da smo mi ovakav ishod očekivali i na ovo smo ukazivali od samog početka. Silvana Arsović je do kraja postupka pokazala da je časna i poštena žena koja nema nikakve veze sa ubistvom koje se desilo, i da ona najviše oštećena gubitkom Olivera. Ovakvom presudom zadovoljni smo u celosti i nadamo se da će i Specijalno tužilaštvo imati u vidu sve napomene i obrazloženja koje je dao sud u Prištini i da neće uložiti žalbu, te da će ova presuda biti pravnosnažna”, kazala je advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Basara od početka nezakonito optužen

“Moj klijent je od početka bio nezakonito optužen, od ranijeg tužioca koji je nakon par nedelja otišao u penziju. Ono što je bilo nezakonito i bez ikakvih dokaza za gospodina Radeta Basaru, odnosno tužioc koji je bio u ovom predmetu, doneo je pravičnu presudu kada je odustao od krivičnog gonjena Basare. Mislim da svi znate da je on kao pripadnik navodno organizovane kriminalne grupe bio u pritvoru više od tri godine. Smatram da to ne može da se nadoknadi. Krivica je na bivšem tužiocu koji je bez jednog razloga i dokaza podneo takvu optužnicu i nakon toga otišao u penziju. Bivši i sadašnji tužioc znali su da je u vreme ubistva Olivera Ivanovića Rade Basara bio van Kosova, u Hrvatskoj. To je dokazano. On nije otišao dan ranije, već nedelju dana pre nego što se do desilo. Tamo je ostao nekih dvadesetak dana”, istakao je Basarin advokat Tom Gaši.

Presudu ostalima u ovom postupku Gaši ocenio je pravičnom odlukom.

“Mislim da je sud doneo takvu odluku i u odnosu na one koje je oslobodio. U ovom slučaju kosovski policajci, ne radi se o nacionalnosti, ali ako oni (policajci) imaju nelegalno oružje (kalašnjikov, bombe) i da se oglašavaju krivim, da se osuđuju novčano. To je stimulacija za ostale, da mogu i policajci da poseduju ilegalno odružje”, kazao je on.

Kako je tekao sudski proces u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića počelo je još jula 2021. godine, dve i po godine nakon ubistva.  Specijalno tužilaštvo je menjalo optužnicu čak tri puta, a tužilac koji je podigao optužnicu Sulj Hodža je pre početka procesa otišao u penziju, a na njegovo mesto došao Burim Ćerkini.

Optužnicom je bilo obuhvaćeno šest lica, četvoro među kojima su Silvana Arsović, Marko Rošić, Nedeljko Spasojević i Rade Basara, kao deo kriminalne grupe okupljene oko Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i Željka Bojića, dok su dvojica kosovskih policajaca – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, optužena za zloupotrebu službenog položaja. Svi oni su se još na početku procesa izjasnili da nisu krivi.

Pred sami kraj ovog procesa tužilaštvo je odustalo od gonjena Radeta Basare pošto je utvrđeno da je na dan ubistva Ivanovića boravio u Hrvatskoj.

Vođe kriminalne grupe – Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nikada nisu procesuirani, iako je kosovsko pravosuđe zahtevalo njihovo izručenje.  Radoičić je više puta izbegao hapšenje, iako je tokom trajanja ovog procesa više puta i boravio na Kosovu, zvanično poslednji put tokom sukoba u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kao vođa grupe koja je ubila kosovskog policajca Afrima Bunjakua.

Inače, samog Radoičića je par meseci pre ubistva Oliver Ivanović označio kao kriminalca i da se politika utvrđuje u “neformalnom centru moći”.

Pozadina ubistva politička

U osnovnom sudu se tokom procesa pojavljivalo više od desetinu svedoka, među kojima su bili i članovi porodice ubijenog Olivera. Njegov sin Nikola je kazao da porodica Ivanović zaslužuje pravdu, a svedočio je i brat Miroslav Ivanović. Brat ubijenog poltičara je u izjavi medijima nakon svedočenja rekao da je pozadina ubistva Olivera politička.

Na svedočenje Milene Popović, partnerke Olivera Ivanovića, se dugo čekalo i previše očekivalo. Ona više puta nije odgovarala na pozive suda, da bi se 26. maja prošle godine konačno pojavila pred sudom, ali putem video veze. Ono što je govorila prethodno u medijima na samom suđenju se nije čulo, osim da je u njenom interesu da sazna ko je ubica oca njenog sina Bogdana.

Svedočili su i pojedini zaštićeni svedoci, a bilo je i odustajanja od davanja izjave pred sudom. Iako je izjavu dala u Tužilaštvu posle ubistva. Rada Trajković, iako je bila na spisku svedoka, nije pozvana da svedoči pred sudom.

Optužnica i protiv Milana Mihailovića

Specijalno tužilaštvo Kosova je 27. decembra 2023. godine podiglo optužnicu protiv Milana Mihailovića u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, koja ga tereti za četiri krivična dela: učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi, ometanje dokaznog ili službenog postupka, pretnje i falsifikovanje dokumenata. On se izjasnio da nije kriv.

U optužnici se navodi da je on, od 2014. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe zajedno sa Nedeljkom Spasojevićem, Markom Rošićem, Silvanom Arsović i Radetom Basarom, delovao pod rukovodstvom Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, sa određenim ulogama i u međusobnoj saradnji u dužem vremenskom periodu, pri čemu je svaki od okrivljenih izvršio konkretne inkriminišuće radnje za potrebe pomenute grupe, u čijem slučaju je usled delovanja ove grupe došlo do ubistva, sada pokojnog Olivera Ivanovića. Ovaj proces, međutim, nije povezan sa procesom koji okončan današnjom presudom.

Ubistvo Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović ubijen oko 8 sati ujutru 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, u ulici Sutjeska. Ubijen je sa šest hitaca u leđa. U bolnici je konstatovana njegova smrt. Iz grada u kojem je živeo ispratio ga je veliki broj građana Mitrovice ali i drugih sredina na Kosovu. Sahranjen je u Beogradu u Aleji zaslužnih građana. Njegovoj sahrani prisustvovao je i državni vrh Srbije, na čelu sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Upravo je od strane državnog vrha Srbije žestoko kritikovan tokom izborne kampanje za lokalne izbore oktobra 2017. godine. Srpska lista, deo SNS-a, je posebno vodila neprimerenu kampanju. Obeležio ju je spot objavljen na televizijama Pink i Most u kojem je Oliver označen kao izdajnik.  Vrh Srpske liste, pa čak i oni koji su nekada bili članovi partije Olivera Ivanovića, nisu ispratili političara na večni počinak. U međuvremenu su i oni koji su sa Oliverom bili do smrti prešli u Srpsku listu, a danas su poslanici u Skupštini Kosova.

Oliver Ivanović je pre kandidovanja za gradonačelnika Severne Mitrovice 2017. godine proveo tri ipo godine u zatvoru zbog optužbi za ratni zločin u Mitrovici aprila 1999. i tokom februara 2000. godine. Njegovo hapšenje se dogodilo nakon njegove kandidature na lokalnim izborima 2014. godine.  Prvobitno je bio osuđen na devet godina zatvora ali je Apelacioni  je preinačio presudu zatraživši ponovno suđenje. Oliver Ivanović je proveo manje od godinu dana izvan zatvora, a potom je ubijen. Bio je jedan od najcenjenijih srpskih političara na Kosovu.