Kurti: Nema poveranja u dijalog dok su Radoičić i njegova grupa na slobodi

Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova (Foto Kim)
Aljbin Kurti na sednici Vlade Kosova (Foto Kim)

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je na sednici Vlade Kosova sve dok je, kako kaže, Milan Radoičić i njegova grupa slobodna i zaštićena u Srbiji, nema poverenja u dijalog o normalizaciji odnosa.

Kurti je rekao da je pre dva dana održan prvi sastanak na najvišem nivou nakon “terorističkog napada u Banjskoj od strane Milana Radoičića”, a u kojem je ubijen narednik Kosovske Policije Afrim Bunjaku.

“Posle devet meseci od napada glavni terorista Milan Radoičić je još uvek slobodan i Srbija ga štiti. Mi ne možemo da oživimo našeg heroja narednika Afrima Bunjakua, ali Srbija treba da preda Kosovu paralimiltarnu grupu koja je izvršila teroristički napad na čelu sa Milanom Radoičićem kako bi se svi oni suočili sa pravdom na Kosovu”, kazao je Kurti na sednici Vlade, obaveštavajući pristune članove vlade o ishodu sastanaka u Briselu.

Kurti je rekao da je identifikovana grupa za napad u Banjskoj i uvrštena je u sistem za međunarodni nalog za hapšenje. “39 osoba iz te grupe od 47 su idenitfikovani i nalaze se na listi Interpola”.

O sporazumu: Samo potpisivanje garantuje sprovođenje

Podsetivši na postizanje sporazuma februara prošle godine u Briselu o normalizaciju odnosa, a koji je zakonski obavezujuć, Kurti kaže da po modelu “Dve Nemačke” očekuje defakto priznanje između dveju strana.

“Mi smo primili sporazum i poslali i tražili smo nekoliko puta da se isti formalizuje potpisom i deponovanjem u organizacije Ujedninjenih nacija. Poverenje u dijalog i sprovođenje sprovođenja je izgubljen sa pismom koje je bivša premijerka Ana Brnabić poslala 13. decembra prošle godine spoljnoj službi EU”.

Kurti podseća da se u tom pismu kaže da Srbija bazični sporazum ne smatra prihvatljivim ni u celosti ni po zakonu. Kurti smatra da se to pismo treba povući.

“Da bi se garantovalo sprovođenje sporazuma u budućnosti potrebno je da se on potpiše jer samo potpisivanje garantuje njegovo sprovođenje”, rekao je Kurti.

Kurti ponavlja da je tokom boravka u Briselu ponudio tri predloga ali da nije postojala spremnost srpskog predsednika Aleksandra Vučića da ih ispoštuje. “Niti da potpiše sporazu, niti da povuče pismo (Ane Brnabić) a ni da preda glavnog kriminalca Radoičića. Mi smo za normalizaciju odnosa i dobrosusedske odnose”, kaže kosovski premijer.

O zabrani festivala Mirdita, dobar dan

Kurti se osvrnuo i na zabranu održavanja festivala “Mirdita, dobar dan” u Beogradu.

“Ko bi rekao da 35 godina nakon zloglasnog govora Slobodana Miloševića 89. godine (na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana) njegov portparol, a sada ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić odaje počast nasleđu i netrpeljivosti prema Kosovu”.

On je kazao da ovaj festival predstavlja i slavi raznolikost kulture Srbije i Kosova.