Nikola Ivanović o presudi za ubistvo svog oca: Ne vidim ni zrno pravde

Foto: Kontakt Plus
Sin ubijenog političara Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, kaže da ne vidi ni zrno pravde nakon izricanja presude za ubistvo njegovog oca.

Četiri Srbina osuđena su na ukupno 22 godine zatvora zbog umešanosti u ubistvo istaknutog srpskog političara sa Kosova.

Međutim, Nikola Ivanović kaže za Kontakt Plus, da su kazne izrečene optuženima proporcionalne vremenu koje su već proveli u pritvoru. Smatra da je cilj ovih kazni da se izbegnu potencijalne tužbe zbog nezakonitog pritvora.

„Još nisam video prevod završne reči sudije… Ono što mogu da primetim, to je da su ovi ljudi bili u pritvoru taman toliko otprilike (koliko su i osuđeni). Mislim da je Rošić bio malo više, on je među prvima uhapšen… To je samo bio pokušaj da eventualno sutra ne bi podneli tužbu zbog nadoknade, zbog ležanja…”, kaže Nikola Ivanović.

Dodaje da ne vidi ništa posebno ili spektakularno u današnjoj presudi.

„Kao što smo i ranije naglašavali, ja i ostali članovi porodice – nema izvršioca, nema nalogodavaca. Ceo proces je bio vrlo haotičan. Na kraju, ništa posebno nisam očekivao od toga. Ali opet kad se desilo, ništa posebno ne vidim, samo vidim kompenzaciju tim ljudima koji su ležali u pritvoru, ne vidim ni zrno pravde. Da li su to bili pravi ili pogrešni ljudi… sud je presudio”, navodi Ivanović.

Navodi i da presuda nije konačna.

„Biće žalbi, to će se razvlačiti, ali ne vidim neke naznake da će se nešto menjati na bolje u tom smislu. Nije to to. Nemam nikakav osećaj satisfakcije u ovom slučaju“, zaključio je Nikola Ivanović.

U Osnovnom sudu u Prištini danas je pročitana presuda u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Marko Rošić je osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra. Nedeljko Spasojević na četiri godine i šest meseci zatvorske kazne i 4.500 evra. Dragiša Marković je oslobođen za zloupotrebu službenog položaja, ali je osuđen za krivično delo nedozvoljeno posedovanje, upotrebu i kontrolu oružja na četiri godine zatvora. Za isto krivično delo osuđen je i Žarko Jovanović, kaznom zatvora od četiri godine zatvora i novčanom kaznom, Vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru će im biti uračunato u kaznu, preneo je Kim.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, sa više hitaca u leđa.