Osuđeni Rošić, Spasojević, Marković i Jovanović, oslobođeni Arsović i Basara

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: Kim arhiva)
Osnovni sud u Prištini osudio je Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Silvana Arsović i Rade Basara su oslobođeni.

Marko Rošić je osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra, Nedeljko Spasojević na četiri godine i šest meseci zatvorske kazne i 4.500 evra. Dragiša Marković je oslobođen za krično delo zloupotreba službenog položaja ali je osuđen za krivično delo nedozvoljeno posedovanje, upotreba i kontrolu oružja na četiri godine zatvora, za isto krivično delo osuđen je i Žarko Jovanović, kaznom zatvora od četiri godine zatvora i novčanu kaznu, saopštio je sudija Valjon Kurtaj. Vreme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru će im biti uračunato u kaznu.

Izricanju presude nisu prisustvovali optužni, već samo njihovi branioci.

Suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića počelo je još jula 2021. godine, dve i po godine nakon ubistva. Specijalno tužilaštvo je menjalo optužnicu čak tri puta, a ona se nije odnosila na izvršioce i nalogodavce.

Prema optužnici Silvana Arsović, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević delovali su kao deo organizovane kriminalne grupe. Rade Basara koji je prema istoj optužnici takođe bio deo te grupe, oslobođen je optužbi na prošlom ročištu pošto je utvrđeno da u vreme izvršenja ubistva Ivanovića nije bio na Kosovu.

Policajci Dragiša Marković i Žarko Jovanović su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, odnosno uklanjanja dokaza sa lica mesta.

Oliver Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Sutjeskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.