KP otvorila slučaj „napad“ nakon incidenta kod Gazimestana, PIK obavešten o Arsenijevićevoj prijavi protiv službenika KP

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Centralna direkcija Kosovska policija saopštila je da je u vezi sa napadom koji se dogodio na Gazimestanu 28. juna, ispitala dve osobe – osumnjičenog i osobu koja im je slučaj prijavila. Napada na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana policiji je prijavio lider Srpske demokratija, a PIK-u – da službenici KP koji su obezbeđivali događaj nisu reagovali, potvrđeno je za KoSSev iz KP regiona Sever.

U šturom policijskom izveštaju koji je centralna direkcija policije dostavila medijima navodi se da su se dve osobe „međusobno sukobile“ 28. juna kod Gazimestana, te da je na društvenim mrežama objavljen video snimak incidenta.

„Povodom video snimka objavljenog na društvenim mrežama, na kojem se vidi da su se dve osobe međusobno sukobile, istražna jedinica je 29.06.2024. godine ispitala osumnjičenog građanina Kosova i podnosioca žalbe sa Kosova“.

O slučaju je obavešten tužilac, a predmet ide u redovnu proceduru, navodi se u izveštaju policije.

Šta se dogodilo na Gazimestanu

KP nije iznela inicijale dvojice muškaraca, o kojem je snimku reč i druge detalje o samom slučaju, međutim, sudeći prema vremenu kada se i gde dogodio, pretpostavka je da je reč o napadu na lidera Srpske demokratije, Aleksandra Arsenijevića.

Arsenijević je saopštio 28. juna da ga je nakon završetka manifestacije na Gazimestanu fizički napao muškarc za kojeg tvrdi da je kamerman portala Nacionale.com.

„Prilazi mi lice koje nosi fotoaparat i liči na novinara, a koje mi jasno govori – ‘idi za Srbiju, idi za Srbiju’ i hvata me za lice, zbog čega imam i ogrebotinu“, naveo je lider Srpske demokratije.

Ovaj događaj usnimila je osoba koja je bila u društvu Arsenijevića.

Na snimku se ne vidi koga muškarac koji u jednoj ruci drži kameru drugom rukom odguruje, ali je očigledno da je to učinio na svega par metara udaljenosti od više policijskih službenika, koji nisu reagovali.

Lider Srpske demokratije, najavio je tada da će narednog dana, odnosno u subotu, otići u policijsku stanicu kako bi podneo prijavu protiv muškarca sa fotoaparatom, ali i pripadnika Kosovske policije.

„Iako je nekoliko policajaca bilo prisutno kada se desio ovaj napad, svi su tvrdili da ništa nisu videli, iako ih snimak demantuje. Pored toga, podnećemo prijave protiv neprofesionalnih policajaca koji su sve vreme mirno posmatrali ove napade, pa i sami svojim ćutanjem dozvolili da se oni dese“, naveli su iz ove stranke.

Policiji prijavljen slučaj, obavešten PIK

Kosovska policija regiona Sever, potvrdila je danas za KoSSev da im je Arsenijević podneo prijavu protiv muškarca kojeg tereti za napad, ali i protiv pripadnika Kosovske policije.

KoSSev portal obratio se danas Kosovskoj policiji prištinskog regiona za razjašnjenje o njihovima navodima da je ispitana osoba koja je osumnjičena za napad.

Upitali smo ih da nam potvrde ili demantuju da li je reč o muškarcu sa kamerom koji je nasrnuo na Arsenijevića, a koji se i vidi na snimku Srpske demokratije.

Odgovor nam nije stigao do objaviljvanja vesti.

U kratkoj izjavi za KoSSev Arsenijević je danas potvrdio za KoSSev da je tokom ispitivanja kao napadača označio ovu osobu.

S obzirom da se slučaj dogodio u regionu Prištine, službenici mitrovičkog regiona su o Arsenijevićevim navodima izvestili policijsku stanicu nadležnu za vođenje slučaja.

Osim toga, KP regiona Sever je po službenoj dužnosti obavestila Policijski inspektorat Kosova o optužbama Arsenijevića u vezi sa izostankom reakcije policijskih službenika.

KoSSev se danas obratio PIK-u sa upitom o tome da li su pokrenuli istragu protiv policajaca, odnosno da li će, te koje će mere biti preduzete.

Odgovor nije stigao do objavljivanja ove vesti.