Završnica pesničkih susreta “Lazar Vučković” održana u Kosovskoj Mitrovici

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Završnica ovogodišnje manifestacije posvećene istaknutom srpskom pesniku i novinaru lista “Jedinstvo”, Lazaru Vučkoviću, održana je danas u Mitrovačkom dvoru.

Pomenuti događaj, 54. po redu, okupio je pesnike iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i ostalih delova Kosova i Metohije, ali i goste iz regiona.

Glavna i odgovorna urednica lista “Jedinstvo”, Rada Komazec, pozdravila je prisutne i istakla da je Lazar Vučković ostavio iza sebe vanvremensku poeziju, koja će još dugo trajati.

“On je u svoj zemaljski krug ostavio zaista značajno delo za savremenu srpsku poeziju. Pojavio se kao pokretački dar, izmenio duh i estetiku srpske poezije tada na Kosovu i Metohiji, postao putokaz mladim pesnicima kako dalje”, rekla je Komazec.

Kosovsko-metohijski čovek zaista iskonski teži za kulturom, istakla je Komazec.

Dodala je da su pesnički susreti “Lazar Vučković”, koji traju više od pola veka, upamtili mnogo toga te da predstavljaju poseban šarm i emociju.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenja”, pesnik Vidak Maslovarić, naglasio je da svaki dolazak na Kosovo i Metohiju doživljava kao povratak među svoje.

Prisutni su bili u prilici da čuju stihove iz njegove zbirke “Nevidljivi izumitelj budućnosti”.

Pesnikinja i sekretar na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini, Vidosava Arsenijević, kazala je da se realnost na ovakvom jednom događaju možda i najbolje oseća, te dodala da je život na pesničkim okupljanjima večan.

“Sve je bilo prirodno, originalno, jednom rečju stvarno. Svako se osećao kao u nekom svom kutku večnosti, tako da kažem. Zapravo, čvor realnosti je nešto što se možda ovde i najbolje oseća i doživljava. Jednom rečju, ovde je zapravo život večan”, objasnila je ona.

Današnji događaj počeo je uz stihove Lazara Vučkovića, koje su kazivali učenici Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici – Anjuška Zaporožac i Matija Vesković.

U programu su učestvovali i pesnici Bratislav Bata Milanović, Nikola Pačariz, Nevena Milosavljević, Jovana Micić, Sara Jekić, Nemanja Radovanović, Darija Mašković itd.

Pesnički susreti otvoreni su u rodnom mestu Lazara Vučkovića – Gornjem Selu, ispred kuće u kojoj je rođen.

Nakon toga organizovani su događaji u Prizrenu i Gračanici.

Pesnički karavan danas je posetio Prilužje, a potom je završni deo manifestacije održan u našem gradu.