Stiglo sanitetsko vozilo

Osojane, 27.02.2017 – U prvim večernjim časovima uz rotaciju i zvuke sirene stiglo je sanitetsko vozilo za Dom zdravlja Istok u Osojanu.

Vozilo koje je Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” donirala je Domu zdravlja u Osojanu sanitetsko vozilo sa pratećom opremom čija je ukupna vrednost 23.000 evra.

Vozilo je 20. oktobra 2016 godine preuzeto u porti manastira Dečana. Direktorki Doma zdravlja u Istoku, Dragani Pantić, u porti manastira Visoki Dečani uručio predsednik organizacije Arno Gujon. Vozilo je bilo na registraciju i dodatna sređivanja u Kragujevcu.

U organizaciji navode da je ovaj projekat je plod uspešne saradnje između francuske humanitarne organizacije i manastira Visoki Dečani kako bi se sanitetsko vozilo dovezilo iz Nemačke.

Za pacijente iz Osojana ovo vozilo je od velikog značaja s obzirom da im do prvog većeg zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici treba sat i po vremena vožnje, navode u organizaciji “Solidarnost za Kosovo”.

“Ne možemo kao humanitarna organizacija da utičemo na bezbednosno stanje u Metohiji, ali možemo znatno da povećamo nivo nege pacijenata tako što će moći ubuduće da primaju adekvatnu zdravstvenu pomoć tokom vožnje od sat i po vremena do bolnice. Ovo vreme je od vitalne važnosti u hitnim slučajevima, bilo da su u pitanju porodilije, teški bolesnici, ili žrtve napada” , kaže osnivač humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo Arno Gujon.