Vučić u Ćirilici – radno mesto u radiju Bravo koji ne emituje program

Gostujući u emisiji “Ćirilica”, na TV Hepi, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pronašao posao određenim građanima iz Istoka koji su mu se u Lapljem Selu direktno obratili za pomoć, odnosno da je rešen egzistencijalni problem majke sa šestoro dece, tako što će njen najstariji sin biti zaposlen u radiju „Bravo“ u Osojanu. U situaciji kada srpski mediji na KiM jedva opstaju, nama je itekako dragocen svaki novi kolega, ali je problem u tome što radio “Bravo” ne radi i ne emituje program već pune dve godine, ističe Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca, jedinog medija na srpskom jeziku u Metohiji. Sa ovom činjenicom su, dodaje, upoznati i lokalni srpski funkcioneri, svo srpsko stanovništvo u tom kraju, ali i ministarstvo kulture u Beogradu.

– Načelnica okruga, ali i sami predsednici privremenih organa u Peći, Istoku i Klini svedoci su da radio „Bravo“ ne emituje program, pa pitamo predsednikaVučića, kako je moguće da obećava radna mesta u fiktivnim medijima koji ne rade? Istovremeno, Radio Goraždevac nastoji da obezbedi dopisnike iz sve tri opštine, kako bi lokane informacije bile još pristupačnije u našem programu,ali i na web portalu. Dakle, umesto da se osoba zaposli u postojećem radiju koji emituje program, zapošljava se u onom za koji svi znamo da ne emituje. Zašto? –  pita Dimitrijević.

Da Radio Goraždevac postoji I radi, upoznati su kaže svi, uključujući i Kancelariju za Kosovo i Metohiju kojoj je nekoliko puta pisao,ali nikada nije dobio odgovor na zahteve za pomoć.

– Ovo je najbolji primer koliko država i njene institucije misle na opstanak institucija i Srba u Metohiji, jer podrška nepostojećem i gušenje postojećeg medija, direktno utiču na smanjenje radnih mesta, a ne na povećanje, kako je predsednik Vučić obećao u emisiji Ćirilica-  kaže glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca:

– Zato pitamo Kancelariju za Kosovo i Metohiju, odnosno njenog direktora Marka Đurića, da li je obećao novo radno mesto i finansijsku podršku nepostojećem radiju Bravo, koji je inače osnovan 2008. podrškom Pitera Fejta, tadašnjeg šefa Civilne kancelarije međunarodne zajednice na Kosovu (ICO)? Podvlačimo da Radio Goraždevac nema ništa protiv pomoći radiju iz Osojana čije smo svojevremeno osnivanje podržali potpisivanjem memoranduma koji je omogućio dodeljivanje opreme tom mediju, za koju verujemo da je u većem delu rasprodata. Ali, pitamo kako to da Kancelarija za KiM nikada nije odgovorila na zahteve Radio Goraždevca za pomoć oko upošljavanja dopisnika iz Istoka, Kline i Orahovca?

Inače, Radio Goraždevac završio je 2017.sa ukupnim prometom od 80.000 dinara što je jedva dovoljno da se pokriju svi godišnji računi i troškovi, ali opstaje zahvaljujući dobroj volji i mladim volonterima iz našeg mesta kojima Kancelarija za KiM nikada nije pužila podršku.

Izjava predsednika u Ćirilici: