“TKIVO BAŠ OŠTEĆENO” Izjava lekara koja ubija u pojam Novakove navijače

Novak Djokovic

Ni posle šest meseci pauze, Novak Đoković nije uspeo da se oporavi 100 odsto od povrede lakta, a medicinski stručnjak Piter Brukner analizirao je za sajt Australijan opena zdravstveno stanje šestostrukog šampiona.

– Pokušao je bez operacije, ali to očigledno nije dalo rezultate. Da li će hirurški zahtav nešto doneti, teško je reći sada. Novak je sigurno zatražio mišljenja brojnih lekara, i da je operacija bila najbolje rešenje, sigurno bi to uradio još pre šest meseci – naglasio je Brukner, čuveni doktor poznatih igrača australijskog fudbala i kriketa.

Srpski teniser do osmine finala nije osetio veće probleme sa laktom, ali prvi ozbiljniji napor nije mogao da izdrži.

– Izgleda da je tkivo vrlo oštećeno. Nije baš tako lako oporaviti ga, jer je to problem koji je nastao pod konstantnim opterećenjem. Postoje neverovatno jake sile koje prolaze kroz te dve tetive tokom top-spinova, pa nije iznenađenje da se problemi pojave.

Brukner je uporedio Novakovu situaciju sa povredama u drugim sportovima.

– To je kao Ahilova tetiva kod trkača ili koleno kod košarkaša ili odbojkaša. Sila pritiska je ogromna kroz te tetive, ona nema dovoljan dotok krvi i potrebno je mnogo vremena da zaceli.

Šest meseci pauze, izgleda, nije bilo dovoljno.

– Znamo da Novak dobija najbolja mišljenja, fzioterapeute, terapije… Ali, očigledno da još ne može da izdrži veliki napor. Tetive su među najvećim izazovima u medicinskoj oblasti, jer ih je veoma teško vratiti u prvobitno stanje. Kortizon i krvne injekcije novijih metoda su dobra opcija, ali još nije potvrđeno da li donose boljitak ili je samo potreban dug period mirovanja – zaključio je Piter Brukner.