Radio „Bravo“ ne emituje program, utvrdilo Ministarstvo kulture

Udruženje novinara Srbije (Foto: UNS)

Ministarstvo kulture i informisanja ukinulo je u septembru prošle godine Rešenje o dodeli sredstva za sufinansiranje projekta radija „Bravo“ iz Istoka jer ovaj medij „ne emituje radio program, odnosno ne proizvodi medijske sadržaje“, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Ovim je i zvanično potvrđena informacija koju je juče objavio urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević da radio „Bravo“ ne emituje program.

Radio „Bravo“, odnosno izdavač Radiodifuzno društvo Bravo Pro Expo d.o.o na Konkursu za sufinansiranje projekata koji se realizuju putem elektronskih medija sa sedištem na teritoriji AP  Kosovo i Metohija u 2017. godini prvobitno je dobio 650.000 dinara za projekat „Srbi u Metohiji – opstanak i problemi“.

Da radio „Bravo“ ne emituje program, Ministarstvo kulture i informisanja službeno je dopisom, 8. avgusta 2017. godine, obavestio Privremeni organ opštine Istok, piše u Rešenju o delimičnom ukidanju Rešenja o raspodeli sredstava sredstava u koje je UNS imao uvid.

U obrazloženju odluke o ukidanju podrške, koju je potpisao ministar Vladan Vukosavljević, navodi se da Ministarstvo „informaciju dobijenu od strane Privremenog organa opštine Istok smatra dokazom o promenjenim okolnostima u odnosu na one koje su postojale u vreme donošenja rešenja“.

„Naime, stranka je u predlogu projekta navela da emituje medijski sadržaj, a takvi navodi očigledno nisu istiniti. Postupajući organ stoji na stanovištu da bi prenos sredstava iz budžeta za projekat stranke koja ne emituje medijski sadržaj, pričinilo ozbiljne štetne posledice i ugrozilo ostvarivanje javnog interesa određenog članom 15 Zakona o javnom informisanju i medijima“, piše u obrazloženju.

Podsetimo, gostujući u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pronašao posao određenim građanima iz Istoka koji su mu se u Lapljem Selu direktno obratili za pomoć, odnosno da je rešen egzistencijalni problem majke sa šestoro dece, tako što će njen najstariji sin biti zaposlen u radiju „Bravo“ u Osojanu.

Urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević objavio je juče na sajtu gorazdevac.com da ovaj radio „ne radi i ne emituje program već pune dve godine“.

Radio „Bravo“ danas je u demantiju tvrdio da emituje program, navodeći da je osnovan 2010. godine u selu Osojane kod Istoka, da se njihova kancelarija nalazi u zgradi O.Š. Radoš Tošić od prvog dana od kada emituju bez prekida, ali uz velike probleme, kao i da je njihova „frekvencija lokalnog tipa i da pokriva samo teritoriju opštine Istok“.