Patrijarh Irinej: Nema vanrednog Sabora o Kosovu i Metohiji

Vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC neće biti, već se najverovatnije čekati na redovno majsko zasedanje na kome će Kosovo i Metohija biti jedna od glavnih tema” – rekao je srpskih patrijarh Irinej za list Danas. Prema patrijarhovim rečima, “stigla su samo tri zahteva” za sazivanje sabora, dok je za “sazivanje vanrednog Sabora potrebna natpolovična većina” od broja najvišeg jerarhijskog i crkveno-zakonodavnog tela SPC, navodi isti list. 

Prethodno je drugi beogradski list – Blic – izvestio da je navodno šest vladika SPC-a zatražilo od Sinoda da zakaže Sabor, kako bi se SPC “odredila i zauzela jedinstven stav o rešenju” za Kosovo i Metohiju, te da su episkopi zahteve upućivali u poslednja dva meseca, ali da Sinod ni jednom od vladika nije konkretno odgovorio.

“Zahtev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, a na kojoj su svoj paraf stavile i pojedine vladike i sveštenstvo. Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen,” naveo je takođe ovaj list.

“Održavanje Sabora je prirodan sled, odgovoran odnos i odgovor na situaciju u kojoj se nalaze narod i država,” naveo je Blic reči jednog od neimenovanog vladike koji je istakao i da “kosovsko pitanje ulazi u svoju završnu fazu i neophodno je da se Crkva odredi prema događajima”. Detaljnije u vesti: