REAKCIJE nakon demarkacije: “Počinje proleće slobode kretanja za građane Kosova”

Nakon gotovo tri godine neuspeha, Skupština Kosova večeras je uspela da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Samo nekoliko minuta nakon izglasavanja, čestitke su počele pristižu od međunarodnih i zvaničnika iz Prištine. “Počinje proleće slobode kretanja za građane Kosova”; “akcija koja garantuje evroatlansku budućnost”; “stvarno dostignuće, konkretan napredak” – neke su od poruka. Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Kosova, Tanja Fajon, poručuje – spremna sam da stavim izveštaj o viznoj liberalizaciji na glasanje u Evropskom parlamentu, odmah nakon što komisija da zeleno svetlo.

Da se nastavi rad i napori

Zajedničkim saopštenjem oglasili su se visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesari Johanes Han i Dmitris Avramopulos.

“Današnja ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom od strane Skupštine Kosova predstavlja stvarno dostignuće, dobrodošlicu i konkretan napredak, vrlo u duhu dobrosusedskih odnosa, kao i nove strategije za Zapadni Balkan,” naveli su.

Ratifikacija je, dodali su, takođe ispunjenje jednog od ključnih kriterijuma za viznu liberalizaciju Kosova:

“Kako je rekao predsednik Junker tokom svoje nedavne posete Kosovu, to je presudan korak ka liberalizaciji viznog režima, od koje će koristi imati pre svega ljudi.”

Podsećaju da je Evropska komisija 2016. predložila Savetu i Evropskom parlamentu ukidanje zahteva za izdavanje vize građanima Kosova, nadajući se da će Kosovo ratifikovati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i ojačati svoje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Procena dosadašnjeg rezultata borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nastavlja se u svetlu najnovijih informacija koje su dostavile kosovske vlasti,” dodaju.

Evropska unija očekuje da će “sve strane na Kosovu nastaviti naporan rad i uspešne napore u cilju postizanja bezviznog putovanja za ljude na Kosovu i u interesu regiona”.

“Ne smemo više da gubimo dragoceno vreme”

Izvestilac EP za viznu liberalizaciju za Kosovo, Tanja Fajon, upućuje čestitke i dodaje da je ratifikacija “znak istinskog opredeljenja za uspeh u procesu vizne liberalizacije”.

“Spremna sam da stavim izveštaj o viznoj liberalizaciji na glasanje u Evropskom parlamentu odmah nakon što Komisija da zeleno svetlo. Ne smemo više da gubimo dragoceno vreme. Građani Kosova iskreno zaslužuju slobodno putovanje u Evropu, što će dodatno ojačati ekonomsku i političku saradnju, kao i kontakte između ljudi, kulturne i društvene veze sa Evropom. Nadam se da ćemo što pre poželeti dobrodošlicu Kosovu u oblasti bezviznog boravka u EU,” stoji u saopštenju Fajon.

“Čestitke Kosovo” – kratko je na Twitter nalogu napisao ambasador SAD-a u Prištini, Greg Delavi.

“Siguran da će EU raditi svoj posao bez gubitka vremena”

Zvaničnici u Prištini imaju zajedničku poruku za EU – sada je na vas red.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, zahvalio se poslanicima koji su glasali.

“Posvećeni smo stvaranju demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava. Kosovo sada očekuje od Evropske unije da učini svoj deo, kako je obećano – da kosovskim građanima konačno bude omogućeno da se slobodno kreću u EU, kao i svi ostali Evropljani,” napisao je na Facebook-u Haradinaj.

“Ovo je bila akcija koja garantuje i jača evroatlantsku budućnost, otvarajući put mnogim važnim procesima za našu zemlju,” reakcija je predsednika Kosova, Hašima Tačija.

Širi konsenzus postignut u Skupštini Kosova trebalo bi, ocenio je Tači, da posluži “kao dugoročna platforma za saradnju među političkim subjektima, posebno kada je reč o interesima države”.

“Upravo je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije takvo pitanje od državnog interesa u kojem moramo da budemo ujedinjeni,” napisao je Tači na svom Facebook profilu.

“Mi smo ispunili naše obaveze, pa će se uskoro naši građani slobodno kretati u šengenskom području, jer sam siguran da će EU raditi svoj posao bez gubitka vremena,” dodao je Tači.

“Prestala duga politička zima”

“Danas je prvi dan proleća. Danas je prestala duga politička zima za građane Kosova. Danas počinje proleće slobode kretanja za građane Kosova. Čestitam svima!” – napisao je na Facebook-u, predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

“Izglasavanje zakasnelo, ali važno”

Oglasio se i premijer Albanije, Edi Rama.

Rekao je da je ovo izglasavanje “zakasnelo”, ali je za Kosovo – “kao zemlju koja se ozbiljno dokazuje u svojim angažmanima” – ono važno.

“Sada Evropska unije mora bez odlaganja da ispuni svoje obaveze – slobodno putovanje u Evropu bez viza za građane Kosova,” napisao je Rama na svom Facebooku.

“Poslanici se pridružili izdaji Tačija”

Bilo je i reakcija protiv.

Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, čiji su neki od poslanika udaljeni sa sednice – kazao je, ipak, da je sporazum prvo trebalo ispraviti, pa usvojiti.

“Danas su se poslanici Skupštine Kosova pridružili izdaji predsednika Tačija, kršenju Ustava i teritorijalnog integriteta Kosova i policijskom nasilju nad poslanicima Skupštine. Ogromna većina Samoopredeljenja bila je uhapšena ili nepravedno proterana,” rekao je Kurti, preneli su mediji u Prištini.

“Istovremeno, bilo je neophodno izvršiti korekciju i potom usvojiti sporazum o demarkaciji. Vlada je trebalo da nastavi razgovore s Crnom Gorom. Čolaku je bio isključen u jednom od slučajeva u Skupštini. Ovo je izuzetno beskrupulozno. Veselji je najnepovoljniji čovek koji vodi instituciju naše države,” dodao je.