Peć i Šabac životne teme prioritet naše saradnje [VIDEO]

Godinu dana prošlo je od kako je uspostavljena saradnja između jedne kosovske i jedne opštine iz centralne Srbije. Opština Peć i grad Šabac sarađivaće u mnogim oblastima a najviše u oblasti poljoprivrede i obrazovanja.

Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca je zajedno sa predsednikom skupštine uzvratio posetu opštini Peć, nakon što su prošle gotine u Šapcu boravili predsednik skupštine opštine Peć Islam Husaj i direktor odeljenja za obrazovanje. Ovo je inace prvi slucaj da jedna kosovska i srpska opština uspostave saradnju.

„ U Srbiji generalno ni jedan grad ili opština ne sarađuju sa opštinama na Kosovu i ja ne znam razlog. Ono što je meni bilo važno jeste da počnemo da razgovaramo i da pocnemo da se bolje upoznajemo. Ja sam siguran da ne postoji ni jedna prepreka kada rasčistimo nevažne stvari i nebitne teme, da ne postoji ni jedna prepreka da počnemo da pričamo o životnim temama. Životne teme su kako da proizvodimo više, kako da zarađujemo više, kako da imamo bolje obrazovanje, kako da mladi iskoriste neke šanse koje se sada otvaraju, kako da uključimo građane više u odlučivanju i onda imate dovoljno tema da sa prijateljima ovde u Peći razgovaramo o tome. Mi možemo mnogo toga da naučimo od njih, oni mogu što šta dobro da čuju kako smo mi uradili u našem gradu“, izjavio je Zelenović.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obišao je i Goraždevac, najveće srpsko selo u opštini Peć gde je sa građanima razgovarao o tome kako da zajednički podrže zdrave ideje za razvoj ovog kraja. Šabac i Peć imaju mnogo toga zajedničkog kaže Zelenović za radio Goraždevac.

„Vrlo je zanimljivo da smo se mi kao gradovi i opštine sreli i počeli da sarađujemo a vrlo smo slični i u političkim situacijama generalno, što je karakteristična stvar. Mi smo jedan od retkih opozicionih gradova u Srbiji, baš kao što je Peć na Kosovu, ali činjenica je da smo mi spremni da razgovaramo i to nas poprilično razlikuje od drugih“, smatra Zelenović.

I gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri smatra da je početak ove saradnje veoma dobar i da će se konkretni koraci videti veoma brzo.

„Mislim da će iduće godine da se vidi konkretna saradnja u prosveti i poljoprivredi i verujem da ćemo uspeti da napravimo konkretne korake u tom pravcu.

Gradonačelnici Peći i Šapca osim Goraždevca posetili su opštinske institucije Manastir Pećku Patrijaršiju Radio Goraždevac i OŠ Janko Jovićević u Goraždevcu.