Deca iz Metohije na prijem kod gradonačelnika Bijeljine

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić danas je organizovao prijem za trideset sedmoro dece iz Metohije koja su sedam dana boravila u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, svake godine u Bijeljinu dolaze deca iz Goraždevca, bratske opštine sa kojom ovaj grad ima veoma dobru saradnju.

“Odziv porodica kod kojih ovi mališani borave nikada nije bio sporan, nikada nismo imali problem da primimo svu decu koja nam dolaze sa Kosmeta”, rekao je Mićić, te zahvalio djeci za posetu, kao i organizatorima i domaćinima koji su ih ugostili.

Prema njegovim riječima, deca su ovdje imala priliku da upoznaju znamenitosti grada, a danas će odgledati i pozorišnu predstavu.

“Osnovni cilj njihovih poseta je da se upoznaju o gradovima Republike Srpske, načinu života kod nas, ali i da se malo odmore”, rekao je Mićić.

Vođa puta LJubiša Miljanović kaže da su deca koja borave u Bijeljini uglavnom iz Goraždevca, Velike Hoče i Vidanja.

“Sedma je godina kako se druže mališani sa Kosova i Metohije i iz Bijeljine, gdje se osećaju kao u svojoj kući. Bijeljina još jednom pokazuje svoju širinu, toplinu i želju da deca sa Kosova i Metohije budu na momenat srećna”, rekao je Miljanović.

On je dodao da su u prethodnih nekoliko dana mališani imali priliku da se upoznaju o znamenitostima grada, a ujedno da provedu i dva dana na bazenima u Dvorovima.

“Šta reći osim da nam je Bijeljina bliža od Peći, da je bliža od Mitrovice, Prizrena, a između Goraždevca i Peći ima sedam kilometara. Deca tamo idu samo kada moraju, kada ih roditelji odvedu u tržni centar da im kupe nešto za školu… Drugačije oni tamo nisu slobodni”, naglasio je Miljanović.

On je zahvalio svima za ono što su pružili ovoj deci, ugostili ih i dočarali da je život lep i da nije sve tako crno kao što njima izgleda.

Tea Todorović, iz Goraždevca, kaže da treću godinu zaredom dolazi u Bijeljinu.

“Ovde je stvarno prelepo, jedva čekam dan kada ćemo da krenemo ovamo. Došli smo u subotu, a sutra se vraćamo. Sedam dana boravka ovde je tako brzo prošlo – kao magla. Žao mi je što nije i duže, jer sve mi se dopada ovde, a najviše, ako bih da izdvojim, to je porodica koja me primila”, kaže Todorovićeva.

Mališani iz Metohije sutra, nakon sedmodnevnog boravka u Bijeljini, vraćaju se svojim kućama. Projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” ove godine je najmasovniji, jer je 900 dece boravilo u poseti Srpskoj.