Bake u povratničkom selu Grabac nakon pljačke [VIDEO]

Starice koje su noćas bile svedoci pljačke i obijanja napuštenih kuća u povratničkom selu Grabac, kod Kline, ali i upada u kuću jednoj od njih dve, posetio je danas slovenački KFOR, ali i predstavnici drugih misija.

Ilinka Nešić u čiju kuću su upali pljačkaši još kaže da nije mogla da vidi provalnike ali i da nije primetila da nešto u kući nedostaje.

„Kada su lupali u vrata ja sam mislila na mene da gađaju, da ja poginem, kad onda vidim dvoje vrata mi se otvorila, jedna od sobe i jedna vanjska. Ja sam ustala i upalila svetlo a oni su pobegli“, kaže Ilinka Nešić.

Druga baka iz Grapca, Borka Konić kaže da nemaju straha za svoju bezbednost.

“Ako napadnu na mene mogu da me uplaše, a kad banu noć je to, mogu da me uplaše, mogu da me zapale, noć je to. Policija kaže ne bojte se, oni kažu nebojte se, a oni idu noću i kradu po selima, kaže Borka Konić.

Policija je rano jutros izašla na lice mesta I pokrenula istragu. Načelnica Pećkog upravnog okruga Vinka Radosavljević, koja živi u Klini, smatra da bi nadležni i međunarodna zajednica konačno trebali da počnu rešavanje ovakvih slučajeva.

“Ovo je definitivno organizovana pljačka i napadi na Srbe na celoj teritoriji Kosova i Metohije, posebno u Metohiji gde je stanovništvo nezazštićeno. Na dve starice izvršen je napad noćas, jednoj su upali u kuću. Sta reći, osim zatražiti od međunarodne zajednice da jednom pokrene te postupke, i da zavlada vladavina prava na Kosovu i Metohiji, i da Srbi imaju neku vrstu zaštite, jer ovo je, maltene, napad na sve Srbe, i poruka da ovde nismo poželjni i da nema mesta za nas”, kaže Vinka Radosavljević.

Ovaj incident osudio je minister za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Najoštrije osuđujemo ovo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevamo od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KIM.