Pljačke u Grabcu kod Kline jasan pokazatelj zašto proces povratka stoji u mestu

Obijanje i pljačkanje kuća, kao i upad u kuću starice Ilinke Nešić, koje se dogodilo noćas u selu Grabac kod Kline je jasan pokazatelj zašto ne mogu da se ostvare bolji rezultati u procesu povratka, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.

Jevtić ističe da se ovakvim incidentima šalje jasna poruka da ne postoji spremnost od strane onih koji bi trebali da obezbede uslove za povratak da to i učine na konkretan način i napominje da počinioci ovih nedela i dalje žive i razmišljaju na način da Kosovo jeste i treba da bude mesto gde Srbi ne treba da žive, što je veoma žalosno.

„ Učestale krađe u Novom Brdu, krađa stoke u Plemetini, serija krađa u Velikoj Hoči, govori nam da postoji jasna namera da se Srbi zastraše, napuste svoja imanja a takođe se šalje i jasna poruka da svi oni koji imaju nameru da se vrate, nisu dobrodošli. Nadležni organi koji treba hitno da reše ove slučajeve, ne čine dovoljno na rešavanju istih, što dodatno komplikuje situaciju i stvara nesigurnost među onima koji su incidentima izloženi“, kazao je ministar.

Jevtić je uputio apel ljudima koji su izloženi ovakvim i sličnim incidentima da ne posustaju u nameri da opstanu na svojim ognjištima i poručio im je da nisu sami i da će ministarstvo uvek biti tu da im pomogne, a nadležnim institucijama još jednom uputio molbu da se ozbiljnije pozabave zaštitom Srba, pogotovu u povratničkim mestima.

„ Kosovsko društvo ne može ići napred, sve dok svi narodi koji na Kosovu žive ne budu imali potpunu sigurnost i bezbednost a sve dotle dok se ne zada ozbiljan udarac onima koji incidente čine imaćemo prepreke na putu ka stvaranju bolje budućnosti“, zaključio je Dalibor Jevtić.