Postignut dogovor-Goraždevac se uključuje u komunalni sistem Peći [VIDEO]

Na debati koju je organizovala Ne-vladina organizacija Lets Do It Peja, u saradnji sa Opštinom Peć, u Domu kulture u Goraždevcu je postignut dogovor da se ovo selo uključi u komunalni sistem grada.

Prve ugovore potpisali su predstavnik Srpske zajednice Miloš Dimitrijević, direktor OŠ Janko Jovićević, Doma zdravlja u Goraždevcu a nakon njih su nastavili da potpisuju i prisutni građani.

Predstavnik Srpske zajednice Miloš Dimitrijević rekao je da je ovaj proces bio težak, uz teškoće u pregovaranju, ali da je na kraju dogovoreno da se uz potpisivanje ugovora zaposli i jedno lice iz Goraždevca.

„Sada u ovome smo bili iskreni, bilo je poteskoća ali ipak smo uspeli jednog da uposlimo. Biće toga još i mi sad treba da idemo korak po korak, da ono sto se traži od nas ali i ono što mi tražimo, da bude ispunjeno“, rekao je Dimitrijević.

Urim Đaravina izvršni direktor NVO Lets Do It Peja pozdravio je prisutne i zahvalio se gradonačelniku Muhadžeriju, kao i svima koji su učestvovali u ovom procesu.

„Čim budemo potpisali ove ugovore i budete pristupili sistemu komunalne službe, mi ćemo da nastavimo sa aktivnostima, da podelimo svakom domaćinstvu kante po kućama, onda ćemo zajedno svi mi da organizujemo akciju čišćenja i ostaje nam velika obaveza da očistimo tu ilegalnu deponiju pored Bistrice“, rekao je Đaravina.

Cilj je da imamo čistu obalu Bistrice a da smeće i komunalni odpad završava na gradskoj deponiji rekao je okupljenim građanima gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri.

Ovaj proces je da se očisti ono smeće što je pokraj Bistrice i da se uđe u proces prikupljanja otpada i da to radi JKP u svrhu toga da otpad završava na mestu gde treba da bude“, rekao je Muhadžeri.

Direktor JKP „Ambijenti“ Nedžad Avdulahu rekao je da je veoma važno da građani redovno izmiruju komunalne usluge, ali da će socijalni slučajevi biti izuzeti od plaćanja komunalne takse.

„Bilo bi fer da oni koji mogu da plate, da plate. Mi socijalne slučajeve ni u gradu Peć ni u drugim selima ne prisiljavamo da plaćaju, jer znamo koliko je to. To su posebni slučajevi i mi ćemo to da indentifikujemo sve, ali vi koji možete da platite onda na neki način morate da platite, to je 4,65 evra mesečno“, rekao je direktor JKP Ambijenti.

Goraždevac je jedino selo u opštini Peć, koje do sada nije bilo deo gradskog  komunalnog sistema a sav komunalni otpad je, više od petnaest godina, završavao na obali Pećke Bistrice, čije čišćenje će početi uskoro.