Obeležena ktitorska slava Manastira Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani danas obeležava ktitorsku slavu Stefana Dečanskog u prisustvu oko 850 vernika iz centralne Srbije, Crne Gore, Makedonije i sa Kosova i Metohije.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave manastira Visoki Dečani služi episkop Raško-prizrenski Teodosije i Dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom i monaštvom eparhije.

„Neka bi nas Sveti kralj podržao na našem putu u ovom podvigu i vremenu koje ni malo nije lako a isto tako blagodarnost i svima onima koji pružaju svoju ruku podrške i zaštite ovoj svetinji“, rekao je u besedi Vladika raško-prizrenski Teodosije i zahvalio svima koji podržavaju ovu svetinju.

„Ovo je veliki blagoslov da smo upravo preko naših svetih, kao što je sveti Kralj Stefan, kao što je sveti Knez Lazar, kao što je Sveti Sava ali hiljade i hiljade i milioni milioni mučenika kosovskih do dana današnjeg oni nas blagosilja i oni nas hrabre i mi smo zato braćo i sestre upravo ponosni da možemo dolaziti doći i biti na Kosovu bar ya jedan trenutak na dan, na dva dana koliko možemo ali nikad Kosovo ne zaboravljajmo, nikad ga ne ostavljajmo uvek pamtimo i nosimo i čuvajmo Kosovo i Metohiju kao svoju najvecu vrednost, kao svoj najveći naš duhovni identitet. Mogu ga fizički oteti kao što su ga bili oteli ali ga nikada od nas nisu izneli, ono je uvek ostalo i jeste u nama. tako da nemojte uubiti nadu, nego hrabri budimo i nše Kosovo i Metohiju čuvajmo jer ono je bičće naših bića i život naših života“, kazao je u besedi Vladika dabrobosanski Hrizostrom.

Manastir Visoki Dečani jedan je od četiri manastira na Kosovu i Metohiji koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska.

Gradnja manastira završena je 1335. godine, a freskopis 1350. godine.

U ovom manastiru koji je danas pod zaštitom vojnika KfOR-a počivaju mošti Stefana Dečanskog.