Smena komande u Italijanskom kontigentu KFOR-a na Kosovu [VIDEO]

Danas je u Italijanskoj bazi “Villagio Italija”, nadomak Peći izvršena smena komande KFOR-a u Multinacionalnoj borbenoj grupi zapad. Alpski puk zamenili su vojnici iz Artiljerijskog puka “Pasubio” in Napulja.
Komandu KFOR-a u ovom delu Kosova od dosadsašnjeg komandanta Ruđera Kukinija preuzeo je Djanfranko Di Marko.
Komandant KFOR-a na Kosovu Lorenco Di Adario rekao je da će KFOR nastaviti da ispunjava svoj mandat da stvara bezbedno i sigurno okruženje.
“Mi nismo sami, radimo zajedno sa misijam Ujedinjenih Nacija, Evropskom Unijom, OEBS-om i mnogim drugima. Institucije na Kosovu, sve okolne zemlje treba da osiguraju progres i stabilnost. Mi smo ujedinjeni, privrženi i fokusirani na stvaranje uslova i progresa u budućnosti. Nastavićemo da ispunjavamo svoj mandat sa stvaramo bezbednu i sigurnu sredinu. Bilo gde na Kosovu nastavićemo da ispunjavamo ovu veoma važnu misiju”, rekao je Komandant KOFOR-a na Kosovu Lorenco Di Adario.
Odlazeći komandant Italijanskih snaga KFOR-a na Kosovu Ruđero Kukini bio je u mijisji pre devetnaest godina od kada se kako kaže mnogo toga promenilo.
“Za mene je ovo važan dan, jedan od onih dana kojih ću se sećati čitavog života. Emocije su bile velike kada sam se vratio ovde na Kosovu nakon devetnaest godina, što je bilo sjajno. Svojim radom sigurnim koracima uspeli smo da poboljšamo život ljudi”, rakao je Kukini nakon što je predao dužnost komande nad Italijanskim snagama.
Multinacionalne jedinice pod italijanskom komandom sastavljene su od italijanske, slovenačke, austrijske i moldavske vojske garanti bezbednosti u zapadnom delu Kosova navode iz KFOR-a.