„Beli božur“ Janu Bratuu, „Crni“ Srpskoj listi, posthumno priznanje Oliveru Ivanoviću

Udruženje novinara Srbije na Kosovu saopštava da je priznanje “Beli božur”, koje dodeljuje za najbolju saradnju sa medijima i novinarima, ove godine pripalo šefu misije OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu, dok će plaketu “Crni božur” za najlošiju saradnju sa medijima, ove godine dodeliti Srpskoj listi. Dobitnik priznanja “Beli božur”, koje se dodeljuje za najbolju saradnju sa medijima i novinarima, šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, je prema obrazloženju članstva, dosledno opravdao ulogu misije kojom rukovodi i svojim javnim istupanjima i redovnim kontaktima sa medijima pokazao važnost saradnje sa medijima i novinarima.

Neosporno je i njegovo zalaganje za rešavanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu.

Članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu saglasili su se da se ove godine, osim redovnih godišnjih priznanja, posthumno dodeli priznanje “Beli božur“ Oliveru Ivanoviću za višedecenijsku nesebičnu saradnju sa medijima. Glasovima članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu drugu godinu zaredom Srpska lista zauzela je “ubedljivo prvo mesto” na listi kandidata za “Crni božur”, pošto su, po mišljenju najvećeg broja članova UNS-a na Kosovu, predstavnici te političke partije “najlošije od svih predloženih kandidata u 2018. godini sarađivali sa medijima”.

U obrazloženju članstva UNS-a na Kosovu navodi se da su predstavnici Srpske liste tokom 2018. godine odbijali saradnju, kao i gostovanje na većini lokalnih srpskih medija na Kosovu. U glasanju su učestvovali članovi UNS-a na Kosovu putem interneta. Nagrade, koje će biti uručene narednih dana, ustanovljene su sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija na Kosovu sa medijima i njihovu obavezu obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.