Nedostatak određenih smerova tera mlade iz Goraždevca da se školuju u drugim mestima

Škola Janko Jovićević (Foto: Radio Goraždevac)

Na Kosovu funkcionišu 102 osnovne i srednje škole koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Uslovi u ovim školama su u glavnom dobri. Međutim godinama u nazad u mnogim mestima beležimo drastičan pad broja učenika.

Letnji raspust za osnovce i srednjoškolce predstavlja radost i odmor od svakodnevnih obaveza za učenike. Sa druge strane za prosvetare je raspust postao velika briga, s obzirom da je svake godine broj učenika sve manji. Direktori osvovne i srednje škole u Goraždevcu nisu bili dostupni za izjave na ovu temu. Šta navodi mlade da svoje školovanje nastave van mesta u kome žive? Vasilije Srbljak kaže da je problem što ovde ne postoje određeni smerovi.

„Ovde u Goraždevcu su uslovi bili odlični, s obzirom da živimo u krugu od dva kilometara. Imamo osnovnu školu i dve srednje. Mada ja sam se sada opredelio za medicinu a to u Goraždevcu nema jer ima samo ekonomska i gimnazija“, kaže Vasilije Srbljak.

Govoreći za Radio Goraždevac Nemački ambasador na Kosvu Kristijan Helt je naglasio da je važno da je veoma važno navesti mlade da razmišljaju kako nešto da stvore u svojoj zajednici.

„Jedna stvar koju ubrzo shvatite je da se sva omladina sa Kosova suočava sa istim problemima, a to su zaposlenje, perspektiva i sve nas to vraća na tu građansku svest. Postoje mladi u ovoj zemlji koji su veoma talentovani, imaju velike potencijale, onda oni potraže zaposlenje, ali se tu suočavaju sa nepotizmom, gde najbolji ne dobijaju uvek posao, nego oni sa dobrim vezama. Mislim da je ovo problem za sve zajednice. Radi se o tome da navedemo mlade da ne razmišljaju samo kako da odu odavde, nego da izgrade nešto ovde”, zaključio je nemački ambassador na Kosovu.

Na kvalitet obrazovanja utiču i vannastavne aktivnosti kojih je u Goraždevcu malo. Jednodnevni izleti su retki a akcije poput uređenja i čišćenja okoline dese se damo onda kada ih iniciraju ne-vladine organizacije. Jednu takvu akciju nedavno je organizovao NVO Hman. Izvršni direktor Samir Zajmi kaže da je zadovoljan kko je to proteklo u Goraždevcu.

„Mnogo nam je bilo drago i lepo. Sa decom iz Goraždevca posadili smo mnogo dekorativnog drveća u školi u Goraždevcu“, kaže Zajmi.

Škola u Goraždevcu je pre petnaest godina brojala oko dvestapedeset đaka. Danas se taj broj smanjio na ukupno sedamdeset. Ipak ako je za utehu, za razliku od prošlog septembra ove godine ima upisanih u prvu godinu srednje škole.