Stručnjaci iz regiona u oblasti restauracije na okruglom stolu u Peći

U organizaciji NVO Human iz Peći stručnjaci iz regiona u oblasti restauracije i konzervacije kulturno-istorijskih spomenika imali su priliku da razmene mišljenja i iskustva u ovoj oblasti.

Srtučnjaci iz oblasti konzervacije i restauracije iz Beograda, Skoplja, Prištine i Tirane ukazali su na neke od problema u ovoj oblasti. Prisutni su ukazali na problem loših tendera. Tatjana Bojović slikar-konzervator ističe da princip rokova i selekcije najjeftinijih ponuđača radova loše utiču na kvalitet restauracije.

“Ako ostane ovako da najniža cena bude primarna da bi se dobili poslovi, to je začarani krug iz kojeg mi ne možemo da isplivamo. Možemo da pričamo, možemo da se saglasimo ili ne salglasimo, ali ćemo uvek doći do istog rezultata a to je da će loše da se obavi posao”, kazala je Bojović.

Valbona Saliukaj iz Kosvskog instituta za zaštitu spomenika ukazala je na probleme sa kojima se u oblasti zaštite spomenika kulture susreću u ovoj instituciju.

“Nedostatak kadra, nedostatak sredstava i konzervacija i restautracija koja je odrađena kod nas… Mi nemamo institut za konzervaciju i restauraciju. Neko je već pomenuo da negde ima, to znači da moramo da pozovemo ljude da budu tu. Znamo da imamo i druge probleme. Nemamo jedno mesto gde možemo da uradimo analize materijala”, rekla je Saliukaj.

Vlado Mukovski restaurator iz Skoplja ukazao je na problem u vezi sa prenošenjem iskustva i starih tehnika na mladje generacije.

“Vi imate jednu grešku. Ta osoba ne može nikada da postane viši konzervator i da uradi projekat. i sada vi ste u jednoj slepoj ulici bez izlaza. Ta osoba nemože da radi, jer od kolega nije nasledila iskustvo u terenskom radu”, kaže Mukovski.

Nemanja Komnenović slikar-konzervator i profesor na akademiji za umetnost i restauraciju složio se sa iznetim problemima svojih kolega koji su svuda u regionu isti. On je nakon što je pookazao jednu od fresaka pre i poslen restauracije objasnio prisutnima sa koliko pažnje je potrebno pristupiti ovom procesu koji je u slučaju greške nepovratan.

“To su bespovratne greške koje se rade. Mi ne možemo vratiti to više. Kada se jednom uništi kulturno dobro , ono je uništeno, nema popravke”, rekao je Komnenović.

Kako za naš program kaže Samir Zajmi izvršni direktor NVO Hjuman, ovo je bila još jedna prilika da se disikutuje o veoma važnoj temi koju je omogućila ova organizacija uz podršku Američke ambasade na Kosovu.

“Drago nam je bilo da je bilo stručnjaka (iz oblasti) kulturne baštine sa Kosova, bilo je iz Beograda, bilo je iz Skoplja i Tirane. Znači bio je jedan veoma uspešan okrugli sto”, izjavio je Zajmi.

Osim debate učesnici su na početku imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima NVO Human u oblasti zaštite i prmocije kulturnih baština i multietničkih aktivnosti.