“Ne možete da razmišljate o miru, a da ne razmišljate o zajedničkoj budućnosti“

Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu Nikolas Džiakobi posetio je danas Pećku Patrijaršiju. On je tokom posete manastiru razgovarao sa igumanijom manastira Pećka Patrijaršija mati Haritinom i sestrinstvom, koje broji oko dvadesetak monahinja.

U ovom manastiru NVO “Human” uz podršku Američke ambasade na Kosovu sprovodi projekat praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije. Sa predstavnicima ove organizacije Nikolas Džiakobi je razgovarao o značaju projekta.

„Mi svi delimo kulturno nasleđe i mislimo da je izuzetno to što radite (NVO Human), da dovedete i decu i da njima objasnite zajedničko kulturno nasleđe koje svi dele. To je veoma važno i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, kada dolazite ovde u ovako prelepom mestu koje je puno molitvi i mira“, kazao je Nikolas Džiakobi.

„Potpuno se slažem i radimo zajedno sa vama i sa drugim akterima kako bismo postigli bolju budućnost za mlađe generacije i za mirniji suživot i budućnost na Kosovu i Balkanu. Tako da zajedno treba da radimo ka miru“, istakao je Samir Zajmi iz organizacije „Human“.

Iz ove organizacije napominju da se značaj ovog projekta ogleda u činjenici da svakog trenutka znaju šta se dešava, zbog toga je, ističu i značajno da se duži vremenski period prate ovi podaci.

Sve ove podatke preuzimaju jednom mesečno. U međuvremenu dolaze i prate senzore kako bi proverili da nije došlo do nekih izmena. Podatke poslate čitaju profesori i pomoću posebnog softvera definišu uticaj vlage na same freske.

Izjava zamenika šefa misije Ambasade SAD na Kosovu Nikolasa Džiakobi

Izvor: Radio Kim, Radio Goraždevac