Rumena Ljubić: samoća mi je najveći neprijatelj

U Peći je nekada živelo 20.000 Srba, a danas u samom centru živi samo jedna baka – Rumena Ljubić. Ova nekadašnja učiteljica i profesorka srpskog jezika, penzionerka, koja u devedesetoj godini stoički odoleva nedaćama, živi sama u očuvanoj porodičnoj kući u centru grada.

Braneći svoje Rumena Ljubić je mnogo puta nailazila na probleme i pokušaje pljačke njene imovine. Kako kaže te probleme nema sa starosedeocima koje je ranije poznavala.

” Gde god sam otišla svuda su me lepo primili. Za sve prodavce ja sam tetka Ruška, ali ja problem imam u mojoj ulici. Rekla sam da su mi punili vodovodne cevi peskom dva puta, da su mi krali drva. Ja sam uhvatila da su mi skidali kablove dole u garaži”, izjavila je Rumena za Radio Goraždevac.

Najgore je bilo kaže kada se vratila u Peć. Upadi na njen posed nisu bili retki a bilo je i pokušaja da se kuća spali.

“Tu je bila grejalica. Pogledajte. To je grejalica stabilna, toliko godina. On je rasformirao i kad sam ja došla ona je ležala na vratima”, priča Rumena Ljubić.

Profesorka Rumena često je bila i meta kamenovanja.

“Imam priznanice od radnje koja mi je popravljala. Sedamnaest prozora su mi slomili”, priseća se profesorka Rumena.

Rumena Ljubić nikada nije izgubila svest da se sve komunalne takse i računi moraju redovno plaćati. Pored toga pokrenula je inicijative i podnela zahteve koji su odobreni od strane opštine Peć.

“Plaćam uredno porez, plaćam uredno satruju. Telefon do skoro. Nisam mogla za ulicu da plaćam. Ja sam napisala zahtev predsedniku opštine da se ulica uradi. Ja sam napisala zahtev a komšija je pokupio potpise i mi smo dobili jednu divnu ulicu”, kaže Rumena Ljubić za Radio Goraždevac.

Rumenu LJubić po nekad obiđe pravoslavni sveštenik koji živi nedaleko od njene kuće, kao i Srbi iz Goraždevca. Prema njenim rečima ništa joj ne pada teško kao samoća.