Žitelji Goraždevca uglavnom poštuju preporuke na samoizolaciju

U Goraždevcu i ostalim srpskim sredinama gde žive Srbi u Pečkom okrugu uglavnom se poštuju preporuke da se ostane kod kuće.

Nakon što su se pojavili prvi slučajevi u Goraždevcu rade samo dve trgovinske radnje koje su solidno snabdevene. Direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu Stanislava Radović kazala je za radio Goraždevac da maski i rukavica ima malo i da to neće poktiri talas koji se očekuje. Ona je kazala da su spremni da postupaju u koliko se dogodi da neko oboli od korona virusa i da su svuda istakli obaveštenja.

“Da se izbegava kontakt između ljudstva u Goraždevcu i okolnim selima, kao i dolazak u ambulanti, osim u nekim hitnim urgentnijim stanjima . Za sve respuiretorne infekcije građani su dužni da se jave na broj telefona dežurnog lekara i ekipa će doći kod njih kući i izvršiće pregled” kazala je Radović.

Kada je u pitanju borba protiv virusa Covid-19 procene o konkretnim slučajevima obavlja mobilni tim na terenu u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

“Na osnovu pregleda i podataka koje sakuplja mobilni tim o tome da li je bio u kontaktu sa obolelim ili mestima i zemljama gde je dokazano priosustvo virusa, kontakiramo sa Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i njima dajemo podatke. Ako oni iole posumnjaju da postoji sumnja na obolevanje pacijent se zadržava u kućnoj izolaciji i to ako je lakši slučaj. Tek kada se pojave teži simptomi i to ustanovi naša ekipa koja je svakodnevno na terenu onda se pacijent šalje za Kosovsku Mitrovicu”, kaže dr. Stanislava Radović.

Povdom nastale situacije sastanak je održao i privremeni organ u Goraždevcu sa direktorkom Doma zdravlja u Goraždevcu. Tema je bila kako pomoći najugroženijima u novonastalim okolnostima.

“Nekoliko mobilnih timova će da krenu u obilazak starih osoba koje će evidentirati i videti šta im je potrebno. Drugi tim će pomoći timu Doma zdravlja, dok će treći tim obići stare osobe i odnositi namernice neophodne za život”, izjavio je predsednik Privrmenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević.

Iz Doma zdravlja u Goraždevcu savetuju stanovništvo na što manje izlazaka i izbegavanja kontakta sa ljudima. Nema više ni tradicionalnog pozdtavljanja koje svakako treba izbegacvati u formi ljubljenja i rukovanja. Što češća higijena, detaljnije i češće pranje ruku. Poželjno je da svi nose maske i rukavice.