19.7 C
Pec
1. jul 2022

Klina: dok Vlada Srbije smenjuje predsednike, na povratnička vrata niko da zakuca [Video]

Dok pojedine porodice u opštini Klina preživljavaju dramu bez lekova, Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju tokom vanrednog stanja već dva puta imenuju lokalno rukovodstvo i krizni štab. Srpski povratnici u selima Kruševo i Berokovo tvrde da su zboravljeni su od svih a da su već ostali bez lekova od kojih im život zavisi. Na vrata im kako tvrde ne kuca niko iz srpskih ili kosovskih institucija. Nema ni volontera, čijih su slika kako pomažu najstarije građane koji ovde žive pune društvene mreže.

Spasenka Gašić živi sa suprogom Milićem koji je asmatičar i koji je dvadesetčetiri sata na kiseoniku. Ova porodica živi od 15000 dinara mesečnih primanja i nije u stanju da obezbedi pumpice za inhalaciju.

„Na recept su hiljadu i trista jedna i hiljadu i trista druga a za novac četri hiljade i šesto jedna i četri hiljade i šesto druga, proverite ako lažem. Pumpice nema a on mora da koristi pumpice i ja ne znam šta da radim“, kaže Spasenka Gašić.

Ona kaže da su nju i njenog supruga samo jednom posetili iz srpske opštine Klina ali da konkretne pomoći u lekovima ili mogućnosti uzimanja na recept nije bilo.

„Nisu me pitali za pumpice, došli su pre dvadeset dana i samo su mi doneli litru soka, kilo šećera, dvesta grama kafe i pirinač, da vas ne slažem“, kaže Spasenka Gašić.

Pored teškog oblika astme Milić Gašić ima i druge zdravstvene probleme.
„Imkam herpes evo druga godina. Ovde tačno kod srca. Pao sam ranije na drljaču. I srce mi preskače, slabo radi“, kaže ovaj Milić Gašić iz Kruševa.

U selu Berkovo kod Kline živi devedesetogodišnji povratnik Miloje Zuvić koji pati od hipertenzije. Tvrdi da ga nisu posetili ni volonteri ni medicinsinsko osoblje. Bratanac za sada brine da on ne ostane bez lekova.
„Niko nas nije obišao do sada. Već, ovaj bratanac mi kupuje lekove u Klini za pare i pijem tako. Nešto malo imam penzije“, kaže ovaj povratnik.

Rešenje Vlade Srbije o imenovanju u Klini

I dok građani oskudevaju za najosnovnije, u Privremenom organu opštine Klina traje borba za mesto predsednika. Vlada Srbije smenila je Božidara Šarkovića i imenovala novog predsednika Vlada Šmigića, da bi samo za mesec dana Božidar Šarković ponovo bio imenovan na isto mesto.

Ni smenjeni Šmigić, kao ni dva puta imenovani predsednik privremenog organa za opštinu Klina Božidar Šarković nisu želeli pred naše kamere.

Radio Goraždevac pitao je početkom meseca Kancelariju za Kosovo i Metohiju zašto se ovako nešto desilo u vreme vanrednog stanja i do danas nismo dobili odgovor.

Video prilog

NAJNOVIJE

Više