Otvoreno o svemu: u srpskim sredina u Peći nema širenja Covida-19

Situacija u srpskim sredinama u Pećkom regionu za sada je stabilna kada je u pitanju pandemija virusa Covid 19. kazala je direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu dr.Stanislava Radović, gostujući u emisiji „Otvoreno o svemu“. Ona se osvrnula i na razne brojke obolelih u Goraždevcu, koje su se pojavile u medijima prethodnih dana.

„Brojke koje su se pojavile u nekim sredstvima informisanja su dezinformacije. Mi imamo zvanično potvrđena tri slučaja Covid pozitivna pacijenta. To je u krugu porodice, znači otac, majka i sin. Oni su bili hospitalizovani u Kosovskoj Mitrovici zbog komplikacija upale pluća i ostale simptomatologije. Sin je posle poboljšanja kliničke slike otpušten i on je u kućnoj izolaciji. Majka i otac su i dalje na hospitalnom lečenju u Kosovkoj Mitrovici“, kazala je dr. Radović za Radio Goraždevac.

Ona je kazala da se pacijenti koji se jave u ovu zdravstvenu ustanovu mogu testirati u bolnici u Kosovskoj Mitrovici i da broj testova nije ograničen ali da postoje prioriteti.

„Nema ograničenja. To zavisi od priliva pacijenata, znači ono najhitnije, sa teškom kliničkom slikom. Imali smo jednog pacijenta koji ima hemoterapiju u Kliničkom centru Niš. Jedva smo uspeli njega da uguramo da odradi test da bi mogao da počne sa svojom hemoterapijom u Nišu. Eto koliki je problem“.

Doktorka Radović je još jednom apelovala na sve građane da se pridržavaju svih preporuka koje se odnose na zaštitu od virusa Covid-19.

„Moja preporuka je dok se sad ovo ne primiri držanje distance čak i na otvorenom prostoru, držanje distance više od dva metra i obavezno pranje ruku. Ako već znate da se neko razboleo nema potrebe za posetama. I onda opet su krenule slave, kako to sprečiti?“, kazala je dr. Radović u emisiji „Otvoreno o svemu“, koja se emituje na Radio Goraždevcu.

Ona je govoreći u ovoj emisiji istakla da zdravstveni radnici prate situaciju i u povratničkim mestima gde živi mahom starije stanovništvo i da se oni uglavnom pridržavaju svih preporuka vezano za sprečavanje pandemije Korona virusa.

Emisiju „Otvoreno o svemu“, možete slušati ovde.

Emisije „Otvoreno o svemu“, podržala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo.