Dobri prinosi pšenice uprkos vanrednim merama tokom proleća

Sektor poljoprivrede pogođen je širenjem pandemije virusa Covid-19 jer su mnogi procesi u ovoj oblasti usporeni a najviše prodaja poljoprivrednih proizvoda kažu sagovornici Radio Goraždevca.

Poljoprivrednik Milan Jovović iz Goraždevca kaže da je tokom vanrednih mera bilo veoma teško održavati imanje zato što je bilo teško nabavljati sirovine.

„Veoma je teško bilo iz razloga što je trebalo obezbediti đuvbrivo, trebalo je otići do grada, zatvoreni su bili putevi. Ipak nekako smo se snašli, to smo odradili u redovnom roku ali je bilo teško jer se nije moglo do grada i prodavnice su bile zatvorene“, kaže Jovović.

Iako je pandemija još u martu zaustavila mnoge procese, poljoprivrednici iz Goraždevca kažu da pšenica dugo nije davala ovako dobre prinose a i cena od 0,18 evro centi je bolja u odnosu na raniji period. Vladan Milovanović svakodnevno žanje od jutra do mraka kako bi se ovaj posao završio na vreme.

„Ove godine je odličan prinos u odnosu na prošlu godinu i  kroz pšenicu nema trava tako da lepo ide žetva“, kaže Milovanović za Radio Goraždevac.

Sektor poljoprivrede je i onako preokupiran svakodnevnim sektorskim problemima ali sada imamo i problem pandemije u kome se gazdinstva nisu najbolje snašla, kaže direktor poljoprivrede u opštini Peć Mehdi Mulaj.

„Poljoprivreda kao sektor u sebi ima dosta problema i velike troškove i sve to zavisi od poljoprivrednika koji od toga imaju dobit za svoje porodice. Situacija sa pandemijom je veoma pogoršala situaciju u poljoprivredi. Otežana je proizvodnja, otežana je prodaja. Nije moguće slobodno kretanje ljudi. Troškovi proizvodnje su isti ali vraćanje tih troškova je veoma otežano“, kaže Mulaj.

Mnoge privredne grane imale su dodatne subvencije zbog novonastale situacije i gubitaka. Poljoprivrednici će uskoro moći da apliciraju za redovne subvencije ali je prema rečima Mulaja fond znatno uvećan zbog pandemije korona virusa.

„Još uvek nemamo nekih signala da ćemo imati pomoć koja je namenjena upravo za to ali očekujemo pomoć od planiranih grantova i subvencija. Stoji da je poljoprivreda oštećena mnogo što se tiče situacije oko Kovida19. Problem je troškova za investiciju i nastavka rada u poljoprivredi i to će se kroz ovaj fond pokriti“, kaže Mulaj.

Dobri prinosi i pored problema sa pandemiom Kovid-19 nisu uvek garant kompletnog uspeha. Iz direktorata za poljoprivredu u Opštini Peć savetuju proizvođačima da je neohodna konsultacija sa stručnjacina i primena savremenih tehnologija tamo gde je to moguće.

Emisiju „Otvoreno o svemu“, možete slušati ovde.

Emisije „Otvoreno o svemu“, podržala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo.