Povratnici iz Kline samoinicijativno očistili groblje u selu Pograđe

Inicijativu da se po prvi put nakon sukoba na Kosovu očisti groblje u selu Pograđe kod Kline pokrenuli su povratnik Zoran Lalić i službenik kancelarije za povratak i zajednice u opštini Klina Ranko Kostić iz Vidanja.

Kostić je u izjavi za Radio Goraždevac rekao da su groblje očistili delimično, od velikog rastinja jer su imali ograničena sredstva.

„Prošle nedelje došao mije u kancelariji povratnik iz Pograđa Zoran Lalić i obratio se sa željom da očisti groblje u selu pograđe. Pomogao sam mu tako što sam organizovao ljude povratnike romske nacionalnosti iz susednog sela Klinavca koje je on platio svojim sredstvima a ja sam izašao u susret sopstvenom mehanizacijom, motornim testerama i ostalim alatom“, izjavio je Kostć za Radio Goraždevac.

On je rekao da zajedno sa Lalićem pokušavaju da obezbede sredstva da se na grobljanskoj crkvi posvećenoj Kozmi i Damjanu postave nova vrata, koja su u periodu od dve decenije potpuno propala i utrunula.

„Na samom groblju nalazi se crkva koja je ostala netaknuta ali su vrata za sve ove godine utrunula. Videćemo sa raseljenima iz ovog sela da sakupimo neka sredstva da se naprave nova vrata“, rekao je Kostić za Radio Goraždevac.

Selo Pograđe se prvi put pominje 1314. godine u darovnoj povelji kralja Stefana Milutina njegovom manastiru Banjska. Po turskom popisu — defteru iz 1455. godine selo je imalo 30 srpskih domova, na čelu sa pravoslavnim sveštenikom. Crkva Svetog Dimitrija ili Donja crkva prvobitno je bila posvećena Svetom Nikoli. Podignuta je u drugoj polovini 16. Veka. Iznad Pograđa na groblju se nalazi “gornja crkva”, koju meštani zovu Sveti Vrači.

U pograđu je 2009.te godine sredstvima tadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju izgrađeno trinaest povratničkih kuća, kada se za povratak prijavilo deset domaćina ali povratak do danas nije zaživeo.