Korona ugrožava normalan život povratnika

Povratnici spadaju u jednu od najugroženijih marginalizovanih grupa koja je pogođena merama merama protiv pandemije virusa Covid-19. Mahom staračko stanovništvo već mesecima ima probleme u snabdevanju namernicama i izmirivanju svojih računa. O tim i ostalim problemima koji muče povratnike u emisiji „Otvoreno o svemu“, govorio je predstavnik povratničkog sela LJevoša Ranko Bakić.

U selu Ljevoša nadomak Peći žive mahom stariji povratnici. Ne kreću se nigde a do sada su im pomoć u prehrambenim proizvodima donosili predstavnci raznih institucija od Ministarstva za zajednice i povratak do volontera iz Goraždevca. Ipak u poslednje vreme prema rečima Ranka Bakića predstavnika ovog sela, pomoć pri kupovini pristiže i od komšija albanaca koji žive u selu.

„Ima tu jedno dva tri albanca koji žive kod nas tu i oni nam veliku uslugu čine. Damo im da nam nešto kupe da nam nešto donesu. Učine  nam tu uslugu i stvarno bi im se zahvalio ovim putem“, kaže Ranko Bakić.

Povratnike u Ljevoši obilaze i zdravstveni radnici iz Goraždevca.  Ranko Bakić nema zamerke na rad lekara za koje kaže da su dolazili kad mu je najviše trebalo.

„Baš tada mi se žena operisala i doneli su oni neku pomoć za ženu što je trebalo. Baš bih pohvalio doktorku, ona je dolazila tu jer ženu nismo mogli da vodimo nigde i oni su dolazili redovno dok se nije oporavila od operacije“, rekao je Bakić u emisiji „Otvoreno o svemu“, na radio Goraždevcu.

Vodosnabdevanje je bilo veliki problem i pre širenja pandemije korona virusa, ali je ovaj problem prema rečima Ranka Bakića kulminirao poslednjih meseci jer je dug za električnu energiju koju potroši pumpa koje selo napaja vodom narastao na preko 1600 evra.

„Ja sam pisao zahteve i pre ovoga. Opština Peć kosovska mi je obećala da treba povratničkom selu Brestovik, naselju Dardanija i nama da plate. Međutim oni nisu ništa preduzimali, ja imam tu i zahteve da vam iznesem“, rekao je Ranko Bakić.

On je u emisiji „Otvoreno o svemu“, rekao da mnogi povratnici nisu mogli da zaseju čak ni bašte jer u vreme vanrednih mera neki od njih zatekli u centralnoj Srbiji i nisu mogli da uđu na Kosovo zbog toga što su prelazi bili zatvoreni.

Emisiju „Otvoreno o svemu“, možete slušati ovde.

Emisije „Otvoreno o svemu“, podržala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo.