Osojane i okolna sela postaju deo komunalnog sistema Opštine Istok

Žitelji Osojanske doline u kojoj je nekoliko povratničkih sela mogli bi uskoro da postanu deo komunalnog sistema u kome će se organizovano odnositi komunalni otpad, zahvaljujući nevladinoj organizaciji Let’s do it Peja.

Direktor javnih službi u Opštini Istok Enver Rugova rekao je da postoje područja i u većinskoj i u manjinskoj zajednici u Opštini Istok u kojima ne postoji sistem odnošenja komunalnog otpada. On kaže da je zahvalan organizaciji Let’s Do It Peja koja je organizovala akciju priključivanja ovih područja u komunalni sistem Opštine Istok.

„Sada je Lets do It Peja sa još jednom nevladinom organizacijom uradila neke stvari u selima nevećinske zajednice, gde žive uglavnomi srpska i crnogorska zajedinca. Najviše aktivnosti urađeno je u selima Osaojane, Tučep, Crkolez, Poljane i u neka druga sela“, kaže Enver Rugova.

Let’s Do It Peja je pre dve godine integrisala Goraždevac u komunalni sistem i to je bio jedan veoma uspešan projekat. Urim Đaravina ižvršni direktor oive organizacje kaže da će uspeh u Osojanskoj dolini biti još veći.

„Mislim da ovde ide mnogo lakše nego što smo prošli u Goraždevcu, ali smo i tamo imali uspeha, sada je skoro celo stanovništvo Goraždevca uključeno u komunalni sistem, svake subote se odnosi otpad, nadamo se da ćemo i ovde uspeti da uradimo isto“, kaže Urim Đaravina.

Partner na ovom projektu je i lokalna organizacija CRMC. Jedan od njenih predstavnika Marko Memarović kaže da Osojane ima problem sa odlaganjem smeća i nada se da će na ovaj način taj problem biti rešen.

„Nažalost većina je to smeće bacala u reku, po livadama, u šumskim jarugama, pa je to palila i zatim zatrpavala ali većina nije na adekvatan način odlagla smeće“, kaže Memarović.

Predlagači ove ideje Let’s Do It Peja, NVO CRMC, kao i Opština Istok očekuju da će ovo biti jedan uspešan proces koji će trajno rešiti odlaganje komunalnog otpada u Osojanskoj dolini i ulepšati prirodno okruženje.