Antonijević: Nisam očekivao da će doći do ovog procenta novoobolelih; Građani moraju da poštuju mere

Dr.Aleksandar Antonijevic (Foto: Radio Kosovska Mitrovica)

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Situacija je iz dana u dan sve ozbiljnija kada je u pitanju broj obolelih od Kovid-19, rekao je za naš program epidemiolog dr.Aleksandar Antonijević. Dodao je da nije očekivao skok obolelih i pogoršanje situacije , ali će sačekati nove rezultate mera koje su uvedene.

“Situacija polako prelazi u ozbiljnu, ponavljam nisam očekivao da će doći i do ovog skoka gde imamo više od 40 procenata novoobolelih u odnosu na broj testiranih u srpskim sredinama na KiM na dnevnom nivou. Jedino što mi daje nadu jesu mere koje su na snazi , a odnose se na nošenje maski i zabranu okupljanja, koje su i u prošlom talasu dale rezultate”, rekao je Antonijević.

Prema izveštaju Kriznog štaba u srpskim sredinama su 44 novoobolele osobe od 103 koliko je testirano. Aktivnih slučajeva je 295, a od poslednjeg izveštaja registrovana su dva smrtna slučaja, jedan iz Zubinog Potoka a jedan iz Leposavića.

Kada je u pitanju vakcinacija, Antonijević smatra da je jedan veliki broj građana vakcinisan, ali je to još uvek nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

“Puno ljudi je steklo imunitet nakon preležane bolesti, tako da uprkos svim merama kontrole i zaštite i dalje smo u problemu. Vidno je nepoštovanje svih mera koje smo u predhodnom periodu bezbroj puta ponovili, pa čak smo u jednom trenutku smatrali da nema potrebe ponavljati mere zaštite koje zaista daju odlične rezultate, ali se ispostavilo da nije tako. Ponovo insistiramo i napominjemo da su preventivne mere preduslov za izlaz iz situacije koja se pogoršava, a to je nošenje maski, održavanje distance i izbegavanje većih skupova.

Najvažnije za postizanje kolektivnog imuniteta je vakcinacija, bez toga sve ovo ide u lošem smeru ka ponovnom zatvaranju i obustavljanju normalnog rada i funkcionisanja.

Želim da dam posebno objašnjenje za osobe koje su se vakcinisale dva puta pa i trećom “buster” dozom vakcine, da jesu zaštićeni od teških oblika bolesti kao i od najtragičnijeg ishoda, ali to svakako ne znači da ne mogu oboleti od Kovid 19 i tu je potreban oprez te nikako opuštanje u poštovanju mera zaštite”, naglasio je Antonijević.

“Ovo sam naglasio jer su pacijenti u zabludi i često i meni i mojim kolegama iz tima postavljaju pitanja vezano za stepen imunizacije posle vakcinacije i zašto ponovo oboljevaju”, rekao je.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević kaže da je bitan faktor i količina virusa sa kojim je pacijen u kontaktu i od toga direktno zavisi klinička slika , pa je neophodno da i vakcinisani građani izbegavaju masovna okupljanja i veće skupove, da poštuju preventivne mere do trenutka dok svi ne dostignemo kolektivni imunitet.