Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici

Crkva Svetog apostola Luke Vitomirica (Foto: Radio Goraždevac)

Izvor: Radio Goraždevac

Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“.

Milorad Đoković, jedan od povratnika u ovom selu, izjavio je za Radio Goraždevac da su sredstva za obnovu prikupljena uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i vladike Teodosija.

„Humanitarna organizacija „Knez Vitomir“ iz Vitomirice, pretežno raseljena lica iz Vitomirice su organizovala donatorsko veče koje je održano u Beogradu, gde je prisustvovao i vladika Teodosije. Tom prilikom je skupljeno 20 000 evra od strane navijača Crvene Zvezde“, izjavio je Đoković.

On dodaje da se trenutno radi na obnovi crkve Svetog apostola Luke i na zameni krovne konstrukcije i fasade.

„Crkva je bila održavana i bila je u idealnom stanju. Međutim,  ’99-te je oskrnavljena i porušena tako da nije dvadeset i nešto godina održavana. S obzirom da je bila oskrnavljena, morala je da se renovira posebno krovna konstrukcija“, kaže Đoković za Radio Goraždevac.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine. Hram je posvećen je Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan. Trenutno u Vitomirici žive dva povratnika.