Novinari sa Kosova u poseti kolegama u Aleksincu i Sokobanji

Novinari sa Kosova sa kolegama iz Aleksinca ispred Zavičajnog muzeja (Foto: RTV Kim)

Izvor: RTV kim

Grupa novinara sa Kosova iz redova Društva novinara Kosova i Metohije boravila je proteklog vikenda u Aleksincu i Sokobanji.

Dvanaest novinara sa centralnog Kosova, redakcija na srpskom jeziku, bili su gosti kolega iz Aleksinca. Tokom boravka u ovom delu Srbije, obišli su brojene kulturne i verske objekte, ali su se upoznali i sa radom aleksinačkih medija.

Ova poseta je nastavak saradnje koja je uspostavljena prošle jeseni kada su novinari iz Aleksinca i Sokobanje boravili u trodnevnoj poseti Kosovu.

“Naš cilj tada je bio da upoznamo ambijent u kojem rade kolege na Kosovu s jedne strane, a sa druge strane da odvedemo tamo i naše mlade kolege koji nikada u životu nisu bili na Kosovu. Uspostavljena je saradnja sa Društvom novinara Kosova i Metohije i mi smo želeli da to nastavimo i da vi dođete kod nas da se bolje upoznamo i razumemo, ali i da pomognemo neke akcije koje vi na Kosovu imate kao Udruženje. Takođe i da pokušamo mnogima ovde u Srbiji objasnimo koliki je vaš značaj za opstanak naroda na tim prostorima i čuvanja kulturnog i nematerijalnog nasleđa”, kazao je Ninoslav Miljković glavni i odgovorni urednik Radio Aleksinca, Al novina i Novostima juga.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić kaže da je su novinari sa Kosova bili prijatno iznenađeni inicijativom kolega iz centralne Srbije, pre svega zbog njihove želje da se upoznaju sa radom kolega na Kosovu.

“Tada smo uspostavili tu, ne samo kolegijalnu, već i prijateljsku vezu. Ja sam im zahvalan za svu brigu i pažnju koju nam poklanjaju i podršku koju su nam pružali po raznim osnovama ovih godinu dana. Verujem da je naša poseta tokom ovog vikenda samo nastavak čvršće veze sa njima ovde. Važno je da se novinari međusobno upoznaju, pre svega, da sarađuju, čuju jedni od drugih u kakvim uslovima rade i šta su im poteškoće. Nadam se da će i mnoge druge redakcije širom Srbije uspostaviti tu međusobnu saradnju, ali i saradnju sa nama novinarima na Kosovu”, kazao je Ničić.

Novinari sa Kosova obišli su tokom vikenda “Memorijalni kompleks Deligrad” i crkvu Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, manastir Sveti Roman, te Pokrov Presvete Bogorodice u Đunisu, rusku crkvu u Gornjem Adrovcu, Zavičajni muzej u Aleksincu, kao i manastir Sveti Stefan u Lipovcu. O kulturnim i istorijskim vrednostima ovog kraja novinare je upoznao istoričar Zoran Stevanović, a domaćin u muzeju u Aleksincu bio je kustost Aleksandar Nikezić.

“Ovo je jako lepo iskustvo. Uživali smo u trodnevnom druženju sa našim kolegama, a osim toga upoznali smo kulturno-istorijske i verske objekte Aleksinca i okoline. Ima potencijala za produbljivanje naše novinarske saradnje. Suočavamo sa sličnim problemima i sama činjenica da smo iz iste branše, imamo dosta dodirnih tačaka”, kaže Milena Todorović novnarka Radio Kosova, redakcije na srpskom jeziku.

Sličnog je razmišljanja i koleginica Marija Stanojković.

“Dobro je za razmenu iskustava. Upoznali smo se sa načinom njihvog rada, ali i sa problemima sa kojima se suočavaju. Takođe smo videli i značajna mesta tokom ova tri dana”, kaže novinarka Radio televizije Kosovo 2.