Rakić: Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen!

Goran Rakić (Foto: Kossev)

Izvor: Kossev

Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je rakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje – poručio je upravo sa Jarinja predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje na prelaz Jarinje dopremili više mobilnih montažnih kontejnera a skoro nedelju dana su u toku najave i i iz Beograda i iz Prištine da će se od 15. krenuti sa primenom, kako to kosovski zvaničnici nazivaju reciprocitetom – uklanjanjem srpskim tablica i KS tablica na Severu.

„Narod je vrlo uznemiren i uplašen za svoju bezbednost i za svoj ekonomski opstanak, kao i za svoje porodice“, poručio je Rakić danas sa Jarinja.

Ovo nije akcija, ovo je reakcija naroda koji je zabrinut za svoju budućnost, za svoju decu za svoje porodice

On se sa većom grupom građana i ostalim zvaničnicima Srpske liste sa Severa nalazi u neposrednoj blizini prelaza, na mestu gde su postavljeni prethodno novi kontejneri, ali i mestu gde su montažni objekti u dva navrata paljeni prethodnih godina.

„Ljudi koji su došli danas na Jarinje ne voze oklopna vozila“, poručio je Rakić, „već svoje automobile i prevozna sredstva kojima izdržavaju porodice“.

Kako je naveo, situacija je ista i u Zubinom Potoku, gde su se takođe okupili građani i traže objašnjenje.

„Zašto im neko ukida pravo na slobodu kretanja i izražavanja? To su evropske vrednosti, tome nas je učila Evropska unija i pozivam i EU da se uključi i pronađe rešenje, jer smo mi g. Lajčaka i upozorili sa situacijom“.

Stoga, poruke iz Prištine da ova akcija nije uperena protiv srpskog naroda, su prema njegovima rečima, „laž“ i ocenjuje da je sve direktno upereno protiv srpskog naroda.

„Briselski sporazum je jasan i nije švedski sto, da može jedna strana da ga upotrebljava i uzima kao sa švedskog stola hranu koja mu se sviđa“, poručuje Rakić i poziva okupljene na mir, a Beograd da pomogne.

Rakić kaže da još uvek nije stupio u kontakt sa vlastima u Prištini, i poziva ih na razum, a predsednika Vučića poziva da reaguje.

Molimo sve strane na razum i Prištinu i ove ljude ovde. I pozivamo još jednom Beograd da reaguje. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen

„Pozivam sve na razum i na mir, da ne nasedaju na provokacije. A Prištinu pozivam da ne izaziva provokacije, Beograd pozivam da pomogne. Sami smo u ovome, ali uveren sam da će predsednik Vučić naći rešenje i pomoći našem narodu“, ističe Rakić.