Kurti: Ukinuću reciprocitet ako to učini i Srbija

Aljbin Kurti (Foto: RTV Kim)

Uvođenje reciprociteta na tablice za gradove iz centralne Srbije je ravnopravna mera, jer je Srbija primenjuje već dve decenije, a spreman sam da je uklonim ukoliko to učini i Srbija, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije.

Kurti je, obraćajući se medijima, naveo i da je “srećan, jer je dosta vozača automobila sa srpskim registarskim oznakama već preuzelo probne tablice”. Ponovio je da se granična policija ne bavi etničkom pripadnošću putnika već samo tablicama, kao i da od uvođenja reciprociteta nije bilo incidenata.

“Mi smo spremni za razgovore u vezi ovog pitanja, zahtevali smo i od visokih zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka da se sastanci nastave i da dođe do deesklacije stanja. Moj zamenik i ja smo spremni za
sastanke u Briselu, ali je došlo do odbijanja u Beogradu koje ne pomaže Srbiji i Srbima”, kazao je Kurti.

On je istakao da je zainteresovan za održivo rešenje, a da su specijalne jednice policije na prelazima Jarinje i Brnjak tu kako bi sačuvali obične policajce.

“Bio sam u kontaktu sa Goranom Rakićem, ali nemam utisak da je on organizator protesta. Koliko ja znam, ali mi je i on rekao da je pokušao da smiri situaciju i da ne bude nasilnih radnji. Tako da mislim da protiv njega neće biti preuzete mere”, kazao je Kurti i dodao da su pojedini kamioni koji su blokirali put na Jarinju u vlasništu opština na severu. On je pozvao gradonačelnike da ih uklone jer su, kako navodi, time blokirali i svoje kretanje.

Kurti je rekao i da policija neće sprečavati da građani Srbije dolaze na Kosovo i da neće biti vraćani sa prelaza, te da mu je žao što građani Preševa i Medveđe moraju da plaćaju probne tablice, ali da razmatra mogućnosti kako da im to nadoknadi.

“Mere nisu uperene ni protiv koga, mi želimo slobodu kretanja, veoma smo otvoreni i zainteresovani za razgovore, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda. Nikome nije u interesu da se situacija tamo pogoršava i da bude eskalacije sukoba. Ali, ako pratite način na koji govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vidite da su nekom potrebni incidenti, ali to nije država i premijer Kosova”, naveo je Kurti.

On je dodao da je zbog postavljanja barikada na severu Kosova na prelazima Jarinje i Brnjak potrebno prisustvo specijalne jedinice.

“Kada ne bi bilo blokade puteva, ne bi ni postojao rizik za naše granične policajce. Ali, kako stvari stoje, oni moraju da budu tu. Bez njih bi obična granična policija bila pod rizikom (zbog) ljudi koji protestuju i njihovih struktura na Jarinju i Brnjaku. Specijalne jedinice nemaju ni jednu drugu svrhu, osim zaštite gračničnih prelaza i policajaca. Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv ikoga, mi želimo slobodu kretanja i veoma smo otvoreni i zainteresovani za te razgovore”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao i da Srbi sa Kosova ne žele da se sa njim javno sastaju.

“Meni je žao što smo u ovakvoj situaciji. Oni (Srbi) su mi rekli da kada dođu u svoju opštinu, ja tamo možda neću biti u stanju da ih zaštitim. Ja mislim da se Srbi sa Kosova ne plaše ove Vlade, ali postoje neki drugi faktori od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku partiju kojoj pripadaju ili nacionalnu pripadnost, ali još uvek nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od paralelenih sturktura. Kada sam bio premijer u proleće prošle godine, savetnik mi je bio jedan mladi čovek iz Raniluga koji je nakon dva sata podneo ostavku, neko mu je pretio. Znači, ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja, niti moja Vlada”, zaključio je Kurti.