Kurti: Nisam obavešten da će biti intervencije KFOR-a na Severu

Sastanak u Prištini (Foto: Kossev)

„Nisam obavešten da će biti intervencije KFOR-a na Severu. Moramo se vratiti na razgovore. Pozivam građane na smirenje, jer institucije rade svoj posao“, kazao je Kurti danas u Prištini na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom, Edijem Ramom.

Albanski premijer Edi Rama došao je u jednodnevnu posetu Kosovu, u okviru koje će se osim sa kosovskim premijerom, sastati i sa liderima opozicionih stranaka na Kosovu.

Pojedini prištinski mediji izvestili su danas, prema nezvaničnim informacijama, da se u poslepodnevnim satima očekuje da bi moglo doći do intervencije KFOR-a na severu.

Kurti danas kaže da o tome nema informacija, a da je u stalnom kontaktu sa komandantom KFOR-a, kao i da je juče razgovarao i sa Stoltenbergom.

Nagoveštaji stižu samo jutro nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući sinoć u emisiji Hit Tvit na TV Pink, kazao da je na juče održanom sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom predočio da će, u slučaju pogroma nad Srbima čekati 24 sata da NATO reaguje, a da će nakon isteka 24 sata, Srbija tada reagovati.

Sedam dana od početka primene odluke iz Prištine o uvođenju probnih RKS tablica za srpske registarske oznake na Kosovu i blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka lokalnih Srba, oglasio se u nedelju i Jens Stoltenberg.

„Vitalno je i za Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i povratak dijalogu“ – ključna je poruka generalnog sekretara.

Oglasili su se i drugi međunarodni zvaničnici sa zapada, a neki su i po drugi put reagovali za nedelju dana, i to nakon što je ruski ambasador Bocan Harčenko, u pratnji general-majora Aleksandra Zinčenka i sa srpskim ministrom odbrane koji je ujedno i potpredsednik vlade – Nebojšom Stefanovićem, obišao juče ujutru zadejstvovane snage Vojske Srbije u okviru taktičkih grupa u Garnizonu u Raški, vojnu bazu „Rudnica“ i na pravcu ka Jarinju.

Na samom punktu Jarinje, sa srpske strane obojica su dala i izjavu za medije.

Aljbin Kurti jedanas  takođe istakao da se on nigde nije pojavljivao sa kosovskim ministrom odbrane, za razliku od Srbije „koja šalje ministra na granicu“. Time je kritikovao Srbiju, zbog jučerašnjeg dolaska ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića na Jarinje.

U toku je osmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Do sada nije bilo incidenata na samim prelazima ako se izuzme bacanje suzavca na početku na Brnjaku, ali je do sada bilo tri van prelaza. Još uvek je nerazjašnjen slučaj prebijanja tri Srbina u šumi kod Brnjaka, koji nisu bili deo srpskih straža, a iz bolnice je jedan od njih posvedočio da su pretrpeli fizičko nasilje i stres od strane kosovskih specijalnih snaga.

Pre dva dana su izgorele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale. Ovi incidenti su dodatno podigli tenzije.

Takođe prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija je podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, te upravo dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.