Lajčak sa Stoltenbergom posle dogovora o rešavanju krize na Severu

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Kako je i najavljeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovorao je danas sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom o „aranžmanima za deeskalaciju na Severu Kosova“, saopštio je NATO.

Podsetivši na misiju da NATO/KFOR nastavlja da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja, Stoltenberg je naveo da NATO i EU imaju zajednički interes u održivom mirnom rešenju u regionu.

I Lajčak je zadovoljan sa razgovorima u sedištu Alijanse, gde ih je obavestio o detaljima dogovora i, kako je naveo, „sledećim koracima“ u dijalogu Beograda i Prištine.

„Saradnja Evropske unije i NATO-a je ključ u regionu jer delimo zajedničke ciljeve“, naveo je Lajčak. 

Današnji boravak Miroslava Lajčaka u sedištu NATO-a usledio samo dan nakon što je uz Lajčakovo posredovanje, ali i ubrzo nakon direktnog angažovanje KFOR-a na terenu, postignut dogovor o deeskalaciji situacije na Severu Kosova, kao i o privremenom rešenju pitanja registarskih tablica.

Lajčak je danas prisustvovao sastanku Severnoatlantskog saveta.

Prethodno je Stoltenberg razgovarao i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije situacije na Severu Kosova i povratku dijalogu.

Podsetimo, juče je u Briselu, nakon dvodnevnih razgovora, postignut sporazum o rešavanju krize na Severu Kosova, nastale usled odluka kosovke vlade da pošalje specijalne jedinice na Sever i zabrani korišćenje srpskih tablica na teritoriji Kosova, kao i blokade prelaza Jarinje i Brnjak, od strane Srba i predstavnika Srpske liste.

Prema ovom sporazum u subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko tri nedelje. Privremeno se od 4. oktobra uvode nalepnice koje će se lepiti preko „državnih simbola“ za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti. Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.