Bisljimi: KM tablice prestaju da postoje od 21. aprila, a od ponedeljka se i one prekrivaju nalepnicama

Besnik Bisljimi (Foto: Preuzeto sa Koha)

„KM tablice neće postojati nakon 21. aprila“, samo dan nakon dogovora u Briselu, kako vidi detalje i korake njegove primene, a izgleda i buduće zaključke, za Radio Slobodna Evropa izneo je Besnik Bisljimi, prenosi Kossev.

Kosovo već ima spremnih 300,000 paketa sa po četiri nalepnice koje će početi da se stavljaju na automobile iz Srbije, počevši od 4. oktobra i biće besplatne.

„Nalepnice za prelepljivanje državnih simbola Srbije na registarskim tablicama dok se autom upravlja na teritoriji Kosova su spremne“, rekao je za RSE šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom,preneo je Kossev.

Izneo je optužbe na račun Srbije da je ona u prethodne dve nedelje „bila ta koja je podizala tenzije“, dok dolazak i boravak Specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu vidi isključivo tako da su „samo radile svoj posao, štitile granice“.

„Uspostavili su kontrolu na graničnim prelazima, a da nisu izazvali nijedan incident“, rekao je Bisljimi u dužem intervjuu za albansku redakciju Radio Slobodna Evropa,prenosi Kossev.

Na kritike dela opozicije u vezi sa tolerisanjem „KM tablica“, odgovara da ih „neće biti posle 21. aprila“, a da će se od ponedeljka i one prekrivati stikerima.

„Takve tablice na severu slobodno funkcionišu od 2008. godine, stoga nismo potvrdili nikakvu zakonitost istih, zapravo smo ih de-legalizovali, jer se u ovom dogovoru one tretiraju samo kao srpske tablice koje nisu na Kosovu priznate, a srpske tablice koje ne priznajemo – prelepljujemo nalepnicama“, naveo je Bisljimi.

„Registarske tablice koje su do sada kružile severom, od ponedeljka (4. oktobra) smatraju se registarskim tablicama Srbije, zemlje koju još uvek ne priznajemo. Ovaj tretman važi šest meseci, jer u roku od šest meseci Radna grupa ima zadatak da pronađe trajno rešenje prema standardima i najboljoj praksi Evropske unije. Ne verujem da postoji standard ili praksa neke evropske zemlje, gde izdaju tablice za gradove drugih zemalja. Dakle, ovo takođe logično znači da ove tablice neće postojati nakon 21. aprila 2022. godine“.

Za Bisljimija nema sumnje da je Kosovo uvelo „recipročne mere“ prema Srbiji, ali i da štaviše, ne isključuje mogućnost da i „u budućnosti uvede i druge recipročne mere“, dok od Srbije očekuje da se „pridržava sporazuma“.

„Logično je za očekivati i druge odluke koje pokazuju potpuno uspostavljanje principa jednakog tretmana strana u sporazumima ili recipročnim odnosima“, naglasio je šef kosovskog pregovaračkog tima.

Tvrdi da prema dogovoru, ukoliko se rokovi ne budu poštovali, sporazum se smatra nevažećim, a strana „za koju se pokaže da ne sarađuje, biće ona koja će biti identifikovana kao strana koja blokira dijalog“.

Tvrdi da će kosovska strana ispoštovati svaki rok, ali i da, ukoliko primete, da Srbija „izvrće primenu dogovora“, biće „primorani da intervenišu“.

Napomenuo je takođe da dogovor ni na koji način ne „ograničava prostor za intervenciju u drugim oblastima“.

U međuvremenu, otkrio je i da je pokrenuta diplomatska inicijativa iz Prištine: „Poslali smo pre nekoliko nedelja ili više, pisma na adrese nekoliko Kancelarija i Vlada država članica EU i Sjedinjenih Država, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz koja ih obaveštavamo o nejednakom tretmanu izvoza sa Kosova u Srbiju. Od nekih smo dobili odgovore“.

Prema sporazumu koji je dogovoren u Briselu juče, u subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko dve nedelje. Privremeno se od 4. oktobra uvode nalepnice koje će se lepiti preko „državnih simbola“ za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti. Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica, a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.

Predsednik Srbije kazao je povodom ovog sporazuma da je u Briselu „odbranjeno pravo na slobodu kretanja“ i očuvan je mir. Tvrdi da je reč o kompromisnom rešenju kojim je lično zadovoljan, kao i rešenju koje je važno za Srbiju, a više puta je naglasio da se srpske tablice „neće skidati“.