Počeo Samit EU – Zapadni Balkan

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Samit EU - Zapadni Balkan (Foto: FoNet/Zoran Mrđa)

Čelnici Evropske unije (EU) i zapadnobalkanske šestorke sastali su se danas, na Brdu kod Kranja u Sloveniji, kako bi razgovarali o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji i ekonomskom oporavku od krize prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Sastanak na vrhu EU i Zapadnog Balkana održava se u organizaciji slovenačkog predsedanja Savetom EU, a prisustvuju mu lderi 27 država članica EU i lideri Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Zbog činjenie da pet država EU ne priznaje nezavisnost Kosova, na samitu neće biti zastava ili simbola bilo koje zemlje, a uobičajeni znakovi postavljeni na sto koji zauzima svaki od učesnika sadržaće njihova imena, ali bez navođenja bilo kakvog položaja, poput predsednika ili premijera.

Sastankom će predsedavati predsednik Saveta EU Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji će u pauzi dve sesije razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Pojedini mediji objavili su u utorak uveče nacrt izjave sa Samita EU-Zapadni Balkan, koji ne sadrži nikakav datum pristupanja zemalja regiona Uniji.

U tekstu, kako se navodi, EU podvlači svoju jasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i svoju posvećenost procesu proširenja.

Odluke će se donositi na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova, kao i pojedinačnih doprinosa kandidata za članstvo.

Deklaracija ne sadrži jedan datum ili mapu puta, uključujući početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Austrija je, poput Slovenije, lobirala za određene datume koji se mogu naći u deklaraciji.

Slovenija je predložila da 2030. bude godina kada bi proces proširenja sa svim kandidatima u regionu trebalo da bude završen.