Hajdari: Preduzeli smo antidamping mere za pojedine proizvode iz Srbije

Ministarka industrije i trgovine, Rozeta Hajdari, rekla je da su danas doneli dve odluke o antidamping merama zaštite protiv određenih proizvoda koji se uvoze iz Srbije, prenosi Klankosova.tv.

„Danas, 8. oktobra, doneli smo dve odluke o antidamping merama zaštite protiv određenih proizvoda koji se uvoze iz Srbije. Jedna odluka nameće antidamping meru od 3 centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata iz Srbije. Druga odluka nameće antidamping meru od 3 centa za jedinicu građevinskog bloka poreklom iz Srbije“.

Hajdari je na konferenciji za novinare rekla da su obe odluke donete u skladu sa Ustavom Republike Kosovo – sa zakonom o antidamping merama.

„Odlukama su prethodile odvojene istrage i validna analiza odeljenja trgovine koje je postupilo u skladu sa zahtevima lokalnog proizvođača. Pokretanje istraga zasnivalo se posebno na predlogu komisije za procenu posebnih uvoznih dažbina. Istrage su potvrdile da se dotični proizvodi prodaju po nižoj ceni na tržištu Republike Kosovo nego na domaćem tržištu Srbije, kao zemlji porekla“.

Hajdari je naglasila da su 24. septembra ove godine poslali pismo CEFTA-i, da se predstavlja zemlja bez posredovanja UNMIK-a.