Petković: Priština ponovo izaziva nestabilnost

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)
Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

Priština uvođenjem “nekakvih antidamping mera”, danas je ponovo posegnula za jednostranim potezima kojima direktno potkopava svaki potencijal regionalne saradnje i zatvara se za svaku takvu inicijativu koja je oličena i u ideji “Otvoreni Balkan”, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Više je nego jasna intencija Prištine da ponovo ograniči slobodan protok robe i usluga zarad jednokratnih političkih ciljeva. Uvođenjem nekakvih antidamping mera, Priština pokušava da izazove novu nestabilnost i podigne tenzije na terenu. Po pravilu, u svakom finišu predizborne kampanje Priština poseže za merama koje su uperene protiv Srba i zvaničnog Beograda i ova mera se po tome ne razlikuje. Očigledno je da Priština u svemu traži povod za krizu i probleme na terenu”, rekao je Petković.

On je podsetio da je i uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije započelo uvođenjem poreza na građevinski materijal.

“To, međutim, nije put da Priština zabašuri katastrofalne rezultate u ekonomiji, kao i probleme u upravljaju pandemijom koronavirusa”, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Ministarstvo industrije u Prištini odlučilo je danas da uvede zaštitne anti-damping mere na neke proizvode iz Srbije.