2.2 C
Pec
17. jan. 2022
spot_img

U crkvi Sv. Vrača u Potkaljaji prizrenskoj proslavljeni Sveti Vrači

Izvor :
Radio Goraždevac

Nakon liturgije koju su služili starešina Ljeviški o. Vladan Vukomanović i paroh prizrenski Jovan Radić uz prisustvo vernog naroda, prerezan je slavski kolač i osvećeno slavsko žito, koje je za zdravlje svoje porodice i svih prizrenaca pripremila popadija Jelena Radić.

Tropar, gl. 8. Sveti besrebrenici i čudotvorci, Kozmo i Damjane, iscelite nemoći naše, na dar ste dobili, na dar i dajite.

Blagodat isceljenja primivši, zdravlje dajete onima koji su bolesni, čudotvorci Kozmo i Damjane, lekari preslavni, vašom posetom pobediste demonske podvale, svet isceljujući čudesima.

U ovom prizrenskom kraju ima tri crkve koje slave Sv Vrače: Zočište, Prizren i Novake.

Među malobrojnim vernicima na liturgiji bilo nekoliko članova Fondacije Delije iz Beograda kojima je o. Jovan uručio zahvalnicu za pomoć u prikupljanju sredstava za obnovu crkava Svetog Pantelejmona i Svetog Nikole u Prizrenu.

Crkva Sv. Vrača u prizrenskom Podgrađu (Potkaljaji), niže crkve Sv. Spasa, je skromna jednobrodna crkvica podignuta krajem XIX veka na temeljima starije crkve. U crkvi se nalazi nekoliko ikona iz XVIII-XIX veka, među kojima se ističe ikona sv. Proroka Ilije, verovatno doneta iz neke starije prizrenske crkve ili porodice. Severno od pomenute stare crkve sv. Spasa, a blizu nje ostali su tragovi crkve svetih Vračeva, oko koje je bilo staro groblje. Na njemu su se sve do 1866. godine saxranjivali pravoslavni osuđenici.

Slične vesti

4,347FanovaLajkuj
352PretplatniciPretplatite se

vesti