2.2 C
Pec
18. jan. 2022
spot_img

Održan i drugi radni sastanak u Briselu u vezi sa tablicama

Izvor :

Kako je i najavljeno u oktobru, u Briselu je danas održan i drugi sastanak radne grupe Beograda i Prištine za tablice.

Informaciju je, kao i prethodnog puta, i večeras potvrdio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak na svom Tviter nalogu.

„Stručne delegacije Kosova i Srbije sastale su se danas na drugom sastanku Radne grupe za registarske tablice u Briselu. Delegacije su se konstruktivno angažovale i nastavile sa razmenom mišljenja. Ohrabrujem ih da nađu trajno rešenje za dobro svojih građana“, poručio je.

Dok mu je jedan od korisnika na Tviteru odao priznanje što koristi termin „Kosovo“ i“Srbija“, drugi mu je postavio pitanje kada će započeti onaj pravi dijalog – „o otvaranju masovnih grobnica, obostranom priznanju i ratnoj odšteti“.

Prethodni sastanak odražan je u oktobru, a tada je Lajčak javnosti pokazao i fotografiju koja je sada izostala.

Inače, sastanak se održava praktično u nastavku susreta dve delegacije u odvojenim susretima sa Lajčakom u Briselu, prethodna dva dana. Trilateralni sastanak izostao je ovog puta na nivou glavnih pregovarača – Besnika Bisljimija i Petra Petkovića.

Sporazum o privremenom rešenju za tablice postignut krajem prošlog meseca u Briselu deeskalirao je situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Slične vesti

4,347FanovaLajkuj
352PretplatniciPretplatite se

vesti